Ipolyi Arnold szüleinek a háza

A neves Stummer család leszármazottja volt Ipolyi Arnold országos hírű mitológiakutató, művészettörténész és főpap. Hosszú időn át több lexikonunk is úgy emlegette őt, mint Ipolykeszi jeles szülöttét. S noha már tudjuk, 1823-ban nem itt, hanem a Hont megyei Disznóson született – ahol édesanyja, Szmrecsényi Arzénia épp látogatóban volt szüleinél –, a nagy tudós és a kis Ipoly menti falu kapcsolatán ez semmit sem változtat. Hisz Ipolyi itt élte át gyermekéveit, szüleinek egykori kúriája ma is áll a faluban, s a múlt század végétől emléktábla hirdeti [a templom falán], hogy „Itt eme hely növelé Ipolyit kora zsenge szakában”.

TelepülésIpolykeszi [Kosihy nad Ipľom]
Pontos helyszín, cím53. számú ház.
Készítés időpontja1800-as évek eleje
Készíttető neveIpolyi Arnold szülei
Gondozását felügyeliRados család
ForrásinformációkHonismereti Kiskönyvtár 197. Szám: Ipolykeszi, Ipolyi Arnold faluja, Komáromi (Komárno) KT Kiadó Kft., Ipolykeszi önkormányzata megbízásából 2001, 8. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
ipolykeszi-ipolyi-arnold-szuleinek-a-haza-2
ipolykeszi-ipolyi-arnold-szuleinek-a-haza-1