Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. július 15.

5-ös számú porta Ipolykeszin

5-ös számú porta Ipolykeszin

Ipolykeszi több látnivalót is kínál az idelátogató vendégeknek. Mindenekelőtt a népi építészet emlékei érdemelnek figyelmet. A zsellérházak általában kétsejtűek voltak: pitvarból és szobából álltak. A nyeregtetős házaknál az oromzat rendszerint egybeesett a homlokzati fallal. [Ilyen deszkaoromzatú ház mára már kevés akad a faluban, s többségük felújításra szorul.]
/…/ 1913-ban épült Újfaluban az 5. számú gazdaház. Az utcára néző kétszárnyas ablakok már díszítettek, akárcsak a ház homlokzata, melyet középen kereszt ékesít. A nyeregtető homlokzati része itt is két részre tagolódik. Az eresz a homlokzat alsó részét védi a beázástól. A felső rész oromzata faragott deszkaelemekből áll, kereszttel díszítve s az építés idejét megörökítve. Mivel a telek általában csal fél hektárt tett ki, s itt is a keskeny szalagtelkek voltak a jellemzőek, a további építményeket (kamra, istálló) is egy fedél alá építették a házzal.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésIpolykeszi [Kosihy nad Ipľom]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotfelújításra szorul
GPS48.076879, 19.176711
Pontos helyszín, címaz 5. számú ház
Készítés időpontja1913
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okalakhatás
FeliratCS. F. / 1913
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkHonismereti Kiskönyvtár 197. Szám: Ipolykeszi, Ipolyi Arnold faluja, Komáromi (Komárno) KT Kiadó Kft., Ipolykeszi önkormányzata megbízásából 2001, 12-13. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
Rövid URL
ID20159
Módosítás dátuma2018. július 13.
ipolykeszi-5-szamu-porta-2

Hibát talált?

Üzenőfal