Nepomuki Szent János szobra

Nepomuki Szent János a gyónási titok vértanúja, Csehország védőszentje. Különös tisztelettel övezik őt a vízi emberek; a halászok, hajósok, vízimolnárok, bányászok, sóbányászok és ő óvja a fuldoklókat is. Egyúttal a középeurópai, magyarországi barokk jámborság, népi vallásosság kiváltságos alakja (1340–1383).
Szobrait jellemzően a barokk korban faragták, elsősorban kőből. Egy püspököt ábrázolnak, amint ujját a szájára illeszti, vagy karjaiban egy feszületet tart. Legtöbbször vízparton, révátkeléseknél, kisebb hidak mellett találkozhatunk vele.

TelepülésIllésháza [Eliášovce]
GPS48.111551, 17.471355
Pontos helyszín, címBélvata felől jövet, a falu elején, az út jobb oldalán, a katolikus templom előtti helyen található.
Forrásinformációk-