Holocsy István színész, színházigazgató, rendező sírja

1950. február 18. Illésháza, † 1996. július 27. Komárom / temetési helye: Illésháza / színész, színházigazgató, rendező.

Pozsonyban érettségizett 1967-ben. 1973-ban színészi oklevelet szerzett Budapesten, majd a komáromi Magyar Területi Színház tagja lett (1981-től művészeti vezető). Az 1990-es évek elején, Beke Sándor igazgatása idején, kapcsolata a színházzal lazábbá vált, vállalkozásba kezdett, ám egy-egy szerepre ezután is visszatért színházához. 1994. jún. 1-jétől a Komáromi Jókai Színház igazgatója lett. Váratlan halála azonban megakadályozta tervei véghezvitelében, pályája kiteljesedésében. 1968 óta állandó szereplője volt a pozsonyi rádió magyar adása műsorainak, gyakran közreműködött különböző rendezvények műsorvezetőjeként. Szlovák és magyar filmekben játszott kisebb szerepeket; forgató- és szövegkönyveket írt műsoros estekhez, színpadi összeállításokhoz. Néhány színházi rendezése is ismert.
– Főbb színházi szerepei: Caligula (Háy Gyula: CAliguLÓ); Ádám (Madách Imre: Az ember tragédiája); Jágó (William Shakespeare: Othello); Hlesztakov (Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor); Bicska Maxi (Bertolt Brecht–Kurt Weill: Koldusopera); Fadinard (Eugène Labich–Marc Michele: Olasz szalmakalap); Vibra Gyuri (Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője); Ocskay László (Jókai Mór: Szeretve mind a vérpadig); Hunyady lászló (Vörösmarty Mihály: Czillei és a Hunyadyak); Noszty Feri (Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival); Lopahin (Anton Pavlovics Csehov: Cseresznyéskert); Petúr bán (Katona József: Bánk bán); Diadalov (Vlagyimir Vlagyimirovics Majakovszkij: Gőzfürdő); Zápolya János (Háy Gyula: Mohács).
– Főbb színházi rendezései: Batta György: Töklámpás; Ugo Betti: Bűntény a Kecske-szigeten; Bernard Slade: Jövőre veled, ugyanitt.
– Díjak, elismerések: Erzsébet-díj (1991); Nyitott Európáért Díj (posztumusz, 1997); Pro Cultura Hungarica emlékplakett (posztumusz, 1998).
– Irodalom: Székely György: Magyar Színházművészeti Lexikon (1994); Tóth László (Filep Tamás

HOLOCSY ISTVÁN, SZÍNÉSZ, SZÍNHÁZIGAZGATÓ HALÁLÁNAK HUSZADIK ÉVFORDULÓJA
2016. október 3.
Holocsy István, színész, színházigazgató halálának huszadik évfordulója alkalmából 2016. október 2-án, Illésháza Község Önkormányzata, a Csemadok Illésházi Alapszervezete, valamint a Komáromi Jókai Színház emlékműsort szervezett az illésházi kultúrházban.
A Komáromi Jókai Színház egy fotókból, előadás-felvételekből összeállított prezentáció keretén belül mutatta be a tragikus hirtelenséggel elhunyt művész szakmai pályafutását. Gyermekkoráról, középiskolás éveiről a falubeliek, családtagok, valamint a középiskolai osztálytársak: Mészáros András, egyetemi tanár, Reicher Gellért, a Szőttes Néptáncegyüttes titkára, valamint Németh Imre, meséltek.
Az emlékest keretében néhány dal erejéig színpadra léptek a Komáromi Jókai Színház művészei: Fabó Tibor, Holocsy Krisztina, Varsányi Mari, Tóth Tibor; zongorán kísért: Pálinkás Andrássy Zsuzsanna.
Az est végén Fehér Tibor, Illésháza Község polgármestere posztumusz díszpolgárává avatta Holocsy Istvánt.

TelepülésIllésháza [Eliášovce]
Pontos helyszín, címközségi temető