Holczinger Ignác, plébános síremléke

*1892. február 2 – † 1940. december 31., élt 48 évet.
Kereszteltek könyve, Illésháza 1878–1896 Inv. č. 784 (66 oldal) 50-ik oldal 5. s.sz.
Született: Ignácz 1892. január 31-én. Keresztelve: február 1-én. Törvénytelen.
Anyja neve: Marton Mária – hajadon, Marton Mihály és Csenkey Franciska leánya r.k.
Illésháza – Sorják. Keresztszülők: Csenkey Franciska, Marton Mihály özvegye r.k. Skadra János plébános.

A szemeti templom alapkőletétele – 1929 aug. 11.
A szemeti római katolikus templom alapkőletételének nagy ünnepélye. Notabilitások a felszentelési aktuson. Szemet község gyönyörű példaadása. Lélekemelő ünnepség folyt le vasárnap e hó 11-én délután Szemet községben. A templomépítési munkálatok – mint már megírtuk olyannyira előre haladottak, hogy immár sor kerülhetett az alapkő letételi ünnepségre, amely rendkívül felemelő módon történt meg. Az ünnepély délután négy órakor kezdődött, amikor a vendégek megérkeztek. Fogadtatásukra eléjük ment a szemeti legények lovasbandériuma. Díszkapu fogadta őket és a somorjai önkéntes tűzoltó század zenekara, valamint a fehér ruhás leányok csapata, akik minden belépőnek egy szál virágot nyújtottak át, azután emlékképeket árultak. A díszkapu mellé helyezett üstben több mint 2000 korona gyűlt össze. Megérkeztek: Mészáros János budapesti érseki helynök- generális vikárius pontifikáns Szüllő Géza, a keresztényszocialista párt elnöke nemzetgyűlési képviselő, Nagy Dezső pozsonyi építészmérnök, aki a templomot tervezte és a építési munkálatokat vezeti – és családja, Marceli Kálmán somorjai járás bíró, Tyukos Ev. János püspöki plébános, pápai káplán Leszkai Sándor nagymagyari esperes plébános, Tyukos N. budapesti hittanár, Bresztyák Sándor somorjai, Mészáros János misérdi és Holczinger Ignác illésházai plébánosok, Jesko Ferenc Somorja város állami jegyzője a családjával, Molnár József somorjai káplán, Elefánti István pozsonyi építőmester az építésmunkálatok vezetője és még számos notabilitás vendégek Pozsonyból és a környékről lelkes, nagyszámú néptömeg. A fehér ruhás leányok sorából Orbán Manci néhány megható szó kíséretében virágcsokrot nyújtott át ft. Mészáros János celebránsnak, aki örömmel köszönte meg a kedves meglepetést. Tyukoss Ev. János plébános pápai káplán magas szárnyalású, gyönyörű beszédben méltatta a templomépítési jelentőséget valláserkölcsi nevelői és nemzeti szempontból. Rendkívül mély benyomást keltett beszéde után a generális vikárius megáldotta az oltár helyét, azután az egész alapépítményt köröskörül, a teljes ornátusban résztvevő papság asszisztálása mellet. Ekkor a kutyabőrből készült alapító okirat, – amely a az építők neveit is tartalmazza – felolvasták, érempénzeket raktak melléje a templom tervrajzával együtt a réztokba helyezték amelyet belehelyeztek az alapkőbe és beszenteltek. A szemeti kőműveslegények az alapkövet azonnal becementezték a torony alapfalába. Szavakkal nem lehet eléggé méltányolni a szemetiek lelkes áldozatkészségét, akik súlyos anyagi áldozatokat hozván a templom érdekében, Szlovenskó szerte páratlanul szép példáját adták önzetlenségüknek. Nem térhetünk azonban napi rendre Nagy Dezső pozsonyi építész önzetlensége és áldozatkészsége felett, akinek nevével Csallóköz Magyar katolikusságának minden kimagasló eseménye alkalmával találkozunk. A beszentelés ceremóniájának lefolyása után a vendégek részére a szemetiek az iskolában társas uzsonnát rendeztek, akiket esti hét órakor történt eltávozásuk alkalmával a szemeti lovas bandérium a falu határáig elkísért.
Bartal Sándor
(Somorja és vidéke, 1929. augusztus 17.)

TelepülésIllésháza [Eliášovce]
Pontos helyszín, címközségi temető
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszik Istenben boldogult / Holczinger / Ignác / illésházi plébános / Született 1892 II 2. án / Meghalt 1940 XII. 31. én / Requiescat in pace!
ForrásinformációkKereszteltek könyve, Illésháza 1878–1896 / Somorja és vidéke, 1929. augusztus 17.
illeshaza-holczinfer-ignac-02