Herodek Antal plébános

Herodek Antal, született Szob városban – Pest megyében 1872. február 7-én (főesperes, plébános).
Élete: Budapesten tanul. 1895. március 10-én szentelték pappá Esztergomban. 1897–1911 között Pozsonyeperjesen, majd 1932-ig Vágfarkasdon szolgált. A Vágsellyei Espereskerület espereshelyettese, 1914-től pedig esperese. A vágfarkasdi iskolaszék elnöke volt, 1922-től zsinati vizsgáztató. Idős korában Illésházára, 1932-ben Ebedre helyezték.
A huszita korszakkal foglalkozott és ennek dokumentumait gyűjtötte fel több kötetben.

HERODEK, Anton (1872. február 7., Szob, Hont m. – 1951. november 7., Illésháza, Pozsony m.) esperes, történész. 1895. március 10-én
szentelték pappá Esztergomban. Nagykér, Hidaskürt plébánosa, adminisztrátor, majd plébános Pozsonyeperjesen, a Vágsellyei Espereskerület espereshelyettese, majd esperese (1914), Farkasd plébánosa. 1922-től zsinati vizsgáztató, 1932-től Ebed plébánosa.
A szlovák lexikon szerint alkalmi írásai jelentek meg az egyházi sajtóban. Főként a XV. századdal, a huszitákkal foglalkozott. Példaként
említi a lexikon a Topografická obchôdzka Slovenskom po staropohanských stopách (Topográfiai körséta Szlovákiában az őspogányság
nyomain).

Dr. Herodek Antal: Nyug. Esperes, szentszéki bíró. Aranymisés áldozópap. Megh. 1951 nov. 7-én. Életének 80-ik áldozópapságának 56.-ik évében. Temetési helye: Illésháza.

TelepülésIllésháza [Eliášovce]
Pontos helyszín, címközségi temető
FeliratItt nyugszik / Dr. HERODEK / ANTAL / nyug. esperes, szent / széki bíró. aranymisés / áldozópap. megh. 1951 / nov. 7-én. / életének 80-ik. áldozopap / ságának 56 évében. R. I. P.
illeshaza-herodek-antal-2
illeshaza-herodek-antal-3