Magyar kálvária emlékoszlop

Az emlékoszlopot június 4-e, az Összetartozás Napja címére állították, az avatóünnepségre 2010. július 3-án került sor.
Az ünnepi műsor programja:
A Szózat elhangzása után az oszlopot Kantár Éva leplezte le. Ezt követően az emlékoszlop előtt a testvértelepülések polgármesterei (Szímő, Tab, Mosonszolnok és Bana) testvértelepülési szerződéseket írtak alá. Majd Varga Bach Helga Szímőn élő operaénekesnő előadása, a Kantár Csaba Irodalmi Kör Wass Albert idézetekből készült összeállítása hangzott el,végül a Rozmaring közös éneke a közönséggel és a MIHE kórussal közös Esküszünk a nemzet örök Istenére kezdetű dallal zárult az ünnepély.

TelepülésSzimő [Zemné]
Pontos helyszín, címtemplomkert
Készítés időpontja2010. július 3.
Készíttető neveCsemadok Szímői Alapszervezete
LétrehozóIllés Béla és Izsák Dezső szímői fafaragók
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratMAGYAR GOLGOTA / FELVIDÉK / DÉLVIDÉK / ERDÉLY / KÁRPÁTALJA /MURAKÖZ /ŐRVIDÉK / Rovásírással: „Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek egy örök igazságban…” / 2010
Gondozását felügyeliCsemadok alapszervezete
ForrásinformációkKantár Éva, a Csemadok alapszervezet elnöke / a Csemadok szímői krónikája