Kopjafa a magyar honfoglalás 1100. évfordulójára

A kopjafát 1996. március 15-én, a templomkertben a Csemadok Szímői Alapszervezete állítatta. A kopjafa elkészítője: Illés Béla helyi fafaragó.
Az avató ünnepségen a kopjafa előtt Kantár Éva, a Csemadok az alapszervezet elnöke megnyitó beszédet tartott, majd a Rozmaring éneklőcsoport a Szózatot énekelte el. Díszőrséget a Szímői Szent Márton Cserkészcsapat tagjai álltak. Avató beszédet Lendvai Tibor, történelemtanár tartott.
Ünnepi műsor mottója a kultúrházban: „Hazádnak rendületlenül légy híve…” A műsor címe A Fehér ló legendája, összeállította Kantár Csaba, előadták a szervezet fiataljai, további szereplők: a Vágkiályfai és Szőnyi citerások, a komáromi Garabonciás táncegyüttes.
A márciusi avató ünnepség után júliusban a községi hivatal a kopjafát kivitette a temetőbe, mivel a hatóságok építkezési engedélyt követeltek a közterületen felállított emlékműre. A törvény megváltozása után a következő évben visszakerült  az eredeti helyére.

TelepülésSzimő [Zemné]
Pontos helyszín, címA templomkert