Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2021. június 23.

Az Arad-pusztai harangláb

Az Arad-pusztai harangláb

A csehszlovák nemzetállam kiépítésének eszköze, a földreform és kolonizáció Arad-pusztán 1923-ban történik, Ullmann báró nagybirtokának szétparcellázásával.
A Kisújfalui Augsburgi Evangélikus Egyházközséget 1926-27-ben a Romániából és a volt Jugoszláviából áttelepült szlovákok hozták létre Juraj Botík tanító úr vezetésével, aki egyben a gyülekezet kántora is volt, de ha kellett az igehirdetést is vállalta. Havi egy alkalommal tarthattak istentiszteletet az érsekújvári evangélikus lelkész szolgálata által. Bár 1936-ban iskola és harangláb épült a 15 aradi telepes részére, de templom hiányában csak házi istentiszteletek tarthattak.
A második világháború után újabb szlovák telepesek érkeztek Myjavából. Ekkor döntött a gyülekezet úgy, hogy a Köbölkúti egyházközséghez kíván tartozni, ahol imaház és lelkész is volt. Köbölkúthoz tatozott még Bátorkeszi és Párkány evangélikus gyülekezete is. A gyülekezet lelkipásztora Miloslav Stúchly volt, aki 1993-ig szolgálta a rábízott gyülekezeteket. Ezidő tájt a gyülekezeti élet is megélénkült, havi két alkalommal tartattak istentiszteletek. Halála után a gyülekezetet az érsekújvári lelkipásztorok szolgálták be. 2002-től püspöki rendelettel Mgr. Vlasta Uhrinová köbölkúti lelkésznő látja el a gyülekezeti feladatokat az erősen megfogyatkozott aradi evangélikusok körében.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésKisújfalu [Nová Vieska]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotfelújításra szorul
GPS47.878644, 18.473389
Pontos helyszín, címKisújfalu Arad településrészén található.
Készítés időpontja1936
Készíttető neveaz aradi evangélikus hívek
Létrehozóismeretlen
Felirat1936
Gondozását felügyeliaz aradi evangélikus hívek
ForrásinformációkKisújfalu, Honismereti Kiskönyvtár 285. szám, Kisújfalu Önkormányzatának megbízásából kiadja a KT Könyv- és Lapkiadó Kft., Komárom (Komárno), 2006, Felelős kiadó: Szénássy Tímea, Sorozatindító: Dr. Szénássy Árpád okl. mérnök
Rövid URL
ID11285
Módosítás dátuma2016. február 23.
Az Arad-pusztai harangláb
Az Arad-pusztai harangláb
Az Arad-pusztai harangláb
Az Arad-pusztai harangláb
Az Arad-pusztai harangláb

Hibát talált?

Üzenőfal