Alsószeli első írásos említésének 800. és a kitelepítés 70. évfordulójának emlékműve

2017. szeptember 15. és 17. között emlékeztek meg a falu első írásos említésének 800. és Alsószeli magyarjai kitelepítésének 70. évfordulójáról. Ez alkalomból avatták fel a kultúrház előtt azt az emlékművet, melynek egyik oldalán a falu eddigi történelmi nevei láthatók, a másikon pedig azon települések nevei vannak feltüntetve, ahová Alsószeliből telepítettek ki családokat.

TelepülésAlsószeli [Dolné Saliby]
Pontos helyszín, címa kultúrház előtt
Készítés céljának ismert okaAlsószeli első írásos említésének 800. és a kitelepítés 70. évfordulója
Felirat1217 - Zele / 1323 - Zely / 1492 - Alzely / 1553 - Alsó Szely / 1767 - Alsó Szeli / 1877 - Alsó-Szeli / 1920 - Dolné Saliby / 1938 - Alsószeli / 1945 - Dolné Saliby / 1994 - Dolné Saliby, Alsószeli / 1217 - 2017 / Állíttatott a falu első írásos említésének 800. évfordulója alkalmából. // Az 1947 - 48 évi kitelepítés során érintett községek. / 2017 // 1947 / Zomba / Tevel / Kisvejke / Tótkomlós / Nagybánhegyes / Dunaszekcső / Závod / Hercegszabar / Tolna / Pécsvárad / Budapest / Aparhant / Geresdlak / Szekszárd / Mucsi / Vokány / Békéscsaba / Gerendás / Nyíregyháza / Németbóly / Dombóvár / Szederkény / Kisvárda / Csorvás / Mucsfa / Zengővárkony / Hercegtöttös
alsoszeli-irasos-emlek-kitelepites-emlekmuve (2)
alsoszeli-irasos-emlek-kitelepites-emlekmuve (3)