Alsószeli evangélikus templom

Az egyházközség temploma 1874-1878 között épült Szeszler Mór galgóci építész tervei alapján neoklasszikus stílusban, romantikus jegyekkel. Felszentelésére 1878. október 27-én került sor. Homlokzata kelet felé néz. Tizenöt méter magas tornyában két harang lakik. A belső tágas teret egyszerűség, és a gondosan megválasztott fekvés miatt világosság jellemzik. Az oltár és a felette található szószék fából készült. Az eredeti olajfestmény oltárkép Fleischmann György alkotása 1878-ból. Jézust a Gecsemáné kertben ábrázolja. A keresztelőkút (1878) vörös almási márványból készült, rézfedővel van ellátva. Az egyedülálló és műértő körökben ismert orgonája 1878-ból Saskó Márton brezovai orgonaépítő mester munkája. A templom mellett jobbra áll a parókia épülete 1837-ből, a másik oldalon pedig az 1902-ben felépült iskola található.
Szlovákia magyarok által lakott falvak egyik legnagyobb evangélikus temploma, a közel ötszáz ülőhelyével.

TelepülésAlsószeli [Dolné Saliby]
Pontos helyszín, címAlsószeli 798 - Dolné Saliby 798
Készítés időpontja1878
Készíttető neveAlsószeli Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyházközség - (alsószeli evangélikus gyülekezet)
LétrehozóSzeszler Mór, galgóci építész
Gondozását felügyeliAlsószeli evangélikus gyülekezet
ForrásinformációkAlsószeli 1217-2007 (Monográfia, Pukkai László és szerzői közösség) / KÖZÖS KULTÚRKINCSÜNK NYOMÁBAN A DUNA MENTI ALFÖLD SZÍVÉBEN – Bédekker az Öreg-Feketevíz Helyi Akciócsoport (Miestna akčná skupina (MAS) Stará Čierna voda) kiadásában