Alsószeli Országzászlós emlékműve (Millenniumi emlékmű)

Miután az első világháború után elcsatolt magyarlakta területek nagy része 1938-ban visszakerült Magyarországhoz, majd Németország oldalán belépett a második világháborúba, rövidesen törvény kötelezte a településeket az első világháborús emlékművek felállítására. Mivel a visszacsatolás után az országzászlós emlékműveket is erősen szorgalmazták, sok helyen ezt a kettőt összevonták, és országzászlós világháborús emlékműveket állítottak.
Az alsószeli emlékművet a falu lakói Alsószeli Magyarországhoz való visszacsatolásának emlékére emeltették. A község egyik legmagasabb részén felállított emlékművet fémkerítés öleli körül. A téglatest alakú emlékmű kétszintes talapzaton áll. Alsó részén világos színű kőből faragott történelmi magyar címer látható a Szent Koronával, felette a turulmadár.

TelepülésAlsószeli [Dolné Saliby]
Pontos helyszín, címa falun áthaladó 561-es út kanyarulatában található parkosított területen
Készíttető neveAlsószeli község
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaAz országzászló mozgalom létrehozója a trianoni fájdalom volt. A szétszakított nemzet összetartozását akarta erősíteni a kifosztott, megalázott nemzeti közösség tagjaiban.
FeliratFelújítva / a millénnium alkalmából / 2000. 7. 1.-én.
alsoszeli-orszagzaszlo (2)