Rázgha József honvédszázados sírja

Rázgha József honvédszázados, a mártírhalált halt pozsonyi lelkipásztor, Rázgha Pál testvére. Rázgha József és családtagjai vaskerítéssel övezett, gondozott sírjai a temetőnek a bejárattól számított jobb oldali részében találhatóak. Sírját minden március 15-én megkoszorúzzák.
kisbíróczi RÁZGHA JÓZSEF Felsőszeli, Pozsony m. * 1822. márc. 17. R. András kereskedő és Gyurcsy Eszter fia. Magyar, nemes, evang. Földbirtokos. (A forradalom idején) Nőtlen. (Felesége 1865 – Királyi Teréz.)
1848 júniusában beáll a Pozsonyban szerveződő 4. honvédzászlóaljhoz. Alakulatával augusztustól a borosjenői fegyverletételig (1849. aug. 20.) a Délvidéken, ill. 1848. november végétől az erdélyi sereg kötelékében küzdi végig a szabadságharcot. 1848. szept. 15 (16.) – hadnagy, nov. 18 (16.) – főhadnagy, 1849. febr. (jan. 21.) – százados. (Jún. 30. ua. Pancsován.)
1867. és 1896. Alsószelin gazdálkodik, a Pozsony megyei Honvédegylet tagja. † Alsószeli, Pozsony m. 1909. aug. 9.

TelepülésAlsószeli [Dolné Saliby]
Készíttető neveRázgha család
LétrehozóStern S. Galánta
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszik / az Úrban / kisbiroczi / RÁZGHA / József úr / 1848-iki / honvédszázados / szül: 1822. márc. 17-én / megh: 1909. aug. 9-én / Áldás és béke / poraira!
alsoszeli-razgha-jozsef-sirja (2)
alsoszeli-razgha-jozsef-sirja (3)