2019. december 6.

Végh Mihály református lelkész sírja

Végh Mihály református lelkész, Vajda Júlia férje. Vajda Júlia, Csokonai Vitéz Mihály plátói szerelme, akihez a költő a Lilla verseket írta. Júliát első férje halála után gyorsan hozzáadták a nála jóval idősebb Végh Mihályhoz, akivel a házasság boldogtalan volt.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésHetény [Chotín]
Állapotfelújításra szorul
Pontos helyszín, címReformátus temető
Készítés időpontja1816
Készíttető neveismeretlen
Készítés céljának ismert okasírkő
FeliratItt /nyugossza ki magát / testére nézve / hosszas fájdalmai utánn / tract not TT. Végh Mihály / úr/ ki az Úrnak szőlejében/ híven munkálkodván/ töltött / a leszakall. lekk.... / a hetényiekkles / nyugodalomban / házas 37 özvegy 74 / életében esztendőket / az ó haladátos gyermekei / mint leg jobb attyjoknak / áldott emlékezetere / e gyászos koporsókövet / sírva emelték / szeptember 25. dik 1816 esztendőben
ForrásinformációkZajos Ernő: Az én Hetényem
Módosítás dátuma2015. április 6.