Hentz Mihály huszár sírja

Valószínűsíthető, hogy a huszár a komáromi várőrség mozgó hadosztályának kötelékében szolgált. Az 1848/49-es szabadságharc idején Hetény közelében is zajlottak harcok. A legismertebb a településhez tartozó Csenke erdőben volt. Pott császári tábornok csapatai kénytelenek voltak visszavonulni. 1849. szeptember 5-én közvetlen Hetény mellett sikerült a majd 300 fős kozák csapatolat is visszaverni. Ekkor tett némi hírre Csomortányi Lajos, akit a harcokban tanúsított bátorságáért őrnaggyá neveztek ki.
Hentz Mihály huszár Hetény község lakosa volt.

TelepülésHetény [Chotín]
Pontos helyszín, címFő utca, Református temető, a Turul - emlékmű előtt
Készítés céljának ismert okasíremlék
FeliratItt nyugszik / Hentz Mihály / 23 éven szolgált huszár / élt 48 eszt. meghalt 1848 / nov. 30 / a párjával Kis Sófiával / kivel élt 22. eszt.
ForrásinformációkZajos Ernő: Hetény, az én falum, 1998 / http://www.sk-szeged.hu/statikus_html/vasvary/newsletter/08jun/csomortanyi_magyar.html (2015. marc.4)