A hetényi hárs

A hetényi hárs

Hetény leghíresebb fája a templomunk előtt álló kislevelű hársfa, melyet 1896-ban a honfoglalás 1000 éves évfordulójára ültettek. Erről tanúskodik a református egyház jegyzőkönyve, melybe Kovács Lajos akkori református lelkész jegyezte fel az eseményt, valamint azt az elnöki rendeletet is, mely megmagyarázza, hogy miért éppen hársfát ültettek a hetényiek az évfordulóra. Rendeletben határozták meg, hogy a fát tanulók ültessék templom vagy iskola mellé, és olyan fát válasszanak, ami őshonos és hosszú életű, hogy sokáig hirdesse az évforduló emlékét.
2000-ben Zajos Ernő, történész és Nagy József nyugalmazott iskolaigazgató mérték meg a fa adatait, melyek akkor az alábbiak voltak:
fa magassága – 16 m
törzs kerülete a talaj felett – 2,5 m