Hetény 940 éves emléktábla

Magyari Ferenc mérnök, polgármester emléktáblaavató – köszöntőjéből:
“Minden értelmes ember azzal a szándékkal éli meg életét, hogy jelet, emléket hagyjon maga után. Az emberek többségének megadatik, hogy nyomot hagyjon: házat épít, fát ültet, gyereket nevel. A békés teremtés lehetősége az emberiség nagy adománya.
Történelmi pillanatok részesei vagyunk ma, ezen a szép őszi napon. Otthonunkat, Hetényt ünnepeljük. 940 évvel ezelőtt írásban rögzítették, s adományozták Wagetuin néven. Igaz ugyan, a név az idők során változott, falunk immár a harmadik telephelyén fekszik, de azóta, kisebb-nagyobb megszakításokkal otthona az itt élőknek. Falunk történelme bővelkedik teremtő, építő, szép időszakokkal, és nem került el bennünket a balsors sem, amelyet a tatár, a török, a tűzvész és a háborúk jelentettek. Felmenőink eddig mindig felülkerekedtek a sorscsapásokon, s ha nehezen is, de újra teremtettek: új házat építettek, újra szántottak-vetettek és tervezték a gyerekeik szebb jövőjét. Visszatérnek gólyáink is, akik kitartásuk, ragaszkodásuk miatt lettek Hetény jelképei. A gólya minden ősszel elhagyja otthonát, de tavaszra újult erővel visszatér, fészket rak, s itt, közöttünk fiókát nevel – idén hármat is! Otthon érzi magát. S hogy mi az otthon? A gyermekkorunk, a megszokott nyelv, az ismerős házak, a kertek, a fák, s olyan állapotok emlékei, amelyben szeretünk, s szeretve vagyunk. Ez előtt az évszázadokon át gazdagodó szeretet előtt hajtunk most fejet. Kívánjuk, hogy kitartó munkánk s szívünk lelki gazdagsága sokáig éltesse még Hetényt. Utódaink, gyerekeink pedig emlékezzenek rá úgy, hogy otthonuk Hetény, ahová tartoznak, ahová kellenek, valamikor, 2015-ben jó kezekben volt.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Utolsó gondolataim a köszönet szavai. Köszönet az őrzőknek, az emlékek és az emlékhelyek őrzőinek, a táblaavatás ötletadóinak és megvalósítóinak. Kívánom, hogy sokáig álljon itt ez a kőszikla. Legyen a majd ezer hosszú év jelképe, elődeink rendíthetetlenségének emléke számunkra, s utódaink számára az elkövetkezendő ezer békés évre. Isten éltessen Hetény!”

TelepülésHetény [Chotín]
Pontos helyszín, címHetény, Tarczy emlékpark