Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. július 16.

Hetény 940 éves emléktábla

Hetény 940 éves emléktábla

Magyari Ferenc mérnök, polgármester emléktáblaavató – köszöntőjéből:
„Minden értelmes ember azzal a szándékkal éli meg életét, hogy jelet, emléket hagyjon maga után. Az emberek többségének megadatik, hogy nyomot hagyjon: házat épít, fát ültet, gyereket nevel. A békés teremtés lehetősége az emberiség nagy adománya.
Történelmi pillanatok részesei vagyunk ma, ezen a szép őszi napon. Otthonunkat, Hetényt ünnepeljük. 940 évvel ezelőtt írásban rögzítették, s adományozták Wagetuin néven. Igaz ugyan, a név az idők során változott, falunk immár a harmadik telephelyén fekszik, de azóta, kisebb-nagyobb megszakításokkal otthona az itt élőknek. Falunk történelme bővelkedik teremtő, építő, szép időszakokkal, és nem került el bennünket a balsors sem, amelyet a tatár, a török, a tűzvész és a háborúk jelentettek. Felmenőink eddig mindig felülkerekedtek a sorscsapásokon, s ha nehezen is, de újra teremtettek: új házat építettek, újra szántottak-vetettek és tervezték a gyerekeik szebb jövőjét. Visszatérnek gólyáink is, akik kitartásuk, ragaszkodásuk miatt lettek Hetény jelképei. A gólya minden ősszel elhagyja otthonát, de tavaszra újult erővel visszatér, fészket rak, s itt, közöttünk fiókát nevel – idén hármat is! Otthon érzi magát. S hogy mi az otthon? A gyermekkorunk, a megszokott nyelv, az ismerős házak, a kertek, a fák, s olyan állapotok emlékei, amelyben szeretünk, s szeretve vagyunk. Ez előtt az évszázadokon át gazdagodó szeretet előtt hajtunk most fejet. Kívánjuk, hogy kitartó munkánk s szívünk lelki gazdagsága sokáig éltesse még Hetényt. Utódaink, gyerekeink pedig emlékezzenek rá úgy, hogy otthonuk Hetény, ahová tartoznak, ahová kellenek, valamikor, 2015-ben jó kezekben volt.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Utolsó gondolataim a köszönet szavai. Köszönet az őrzőknek, az emlékek és az emlékhelyek őrzőinek, a táblaavatás ötletadóinak és megvalósítóinak. Kívánom, hogy sokáig álljon itt ez a kőszikla. Legyen a majd ezer hosszú év jelképe, elődeink rendíthetetlenségének emléke számunkra, s utódaink számára az elkövetkezendő ezer békés évre. Isten éltessen Hetény!”

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésHetény [Chotín]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS47.8046633, 18.2312132
Pontos helyszín, címHetény, Tarczy emlékpark
Készítés időpontja2015
Készíttető neveHetény község képviselőtestülete és polgármestere
LétrehozóIng. Németh Róbert, kőfaragó
Készítés céljának ismert okaHetény első írásos említésének évfordulója
FeliratHetény / 940 / éves / Állíttatta a község / képviselőtestülete / és polgármestere / 2015
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkRancsó Andrea, Hetény
Rövid URL
ID9447
Módosítás dátuma2015. október 13.
Hetény 940 éves emléktábla
Hetény 940 éves emléktábla
Hetény 940 éves emléktábla
Hetény 940 éves emléktábla

Hibát talált?

Üzenőfal