Ürge Mária emlékére állított kopjafa

A légi magyar iskola pedagógusának 1991-beni halálának emlékére az erdélyi Szentegyházaiak kopjafáját az iskola udvarán, a főbejárat mellett helyezték el.

Ürge Mária a Csalló Népművészeti Együttes zenekarának alapító tagja és szervezője, a Híd Vegyeskar vezetője és a Csali gyermektánc-együttes irányítója. Elévülhetetlen érdemei vannak Somorja város népművészetének megőrzésében és fejlesztésében. A Csemadok somorjai vezetőségének és a Csemadok Központi Bizottsága Néprajzi Társaságának a tagja. Az alapiskolát és gimnáziumot Somorján végezte, majd Nyitrán szerzett pedagógiai oklevelet. A nagylégi alapiskola tanítója volt egészen korai haláláig.

TelepülésLég [Lehnice]
Pontos helyszín, címaz iskola udvarán