Gyökeres György sírja

Fotográfus, fotóriporter.
1949-ben született Nagylégen,  2010. április 29-én hatvanegy éves korában halt meg.
1967-ben érettségizett a somorjai magyar tannyelvű gimnáziumban. 1978 és 1986 között az Új Szó fotóriportereként dolgozott, majd 1988-tól 1994-ig a Hét című kulturális hetilapnál tevékenykedett. 1994-től szabadfoglalkozású fotográfusként próbált megélni.
A somorjai művelődési ház alkalmazottjaként kezdett el filmezni, elsősorban Somorját. Több ezres fotógyűjteményét a Fórum Társadalomtudományi Intézet és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet őrzi.

Publikációk:
Vita és vallomás, Beszélgetések szlovákiai magyar írókkal, Gyökeres György  fotóival, Madách Könyv- és Lapkiadó, Pozsony, 1981
Zoboralji színek: A zsérei népviselet Simek Viktor festészetében / szerk. Gyökeres György, Gyurcsó István Alapítvány Könyvek, Dunaszerdahely, 2009.
Gyökeres György, Ozogány Ernő: Tejfalusi dőrejárás, Méry Ratio, 2012

Kiállításai: