A Benyovszkyak sírboltja, mauzóleuma

A Benyovszkyaknak a községben két sírboltja – mauzóleuma – volt. Az első a régi temetőben állt, melyet azonban már régebben felszámoltak. Ez volt a Benyovszky család régi sírhelye, melyet a XIX. század első felében építettek. Ez négyzet alapú, négy timpalommal és kupolával díszített klasszicisztikus stílusú épület volt. A mauzóleum belsejét igényesen oldották meg, stukkókkal, falsávokkal és a kupolát koronázó-párkányokkal díszítették. Az épületet 1994-ben lebontották, s az anyagát más építkezésre használták fel. Nagylég ezzel elvesztette az egyik jelentős műemlékét.
A község északi részén új temetőt nyitottak, és a századfordulón a Benyovszky család új mauzóleumot építtetett. Ez szecessziós stílusú, négyzetes alapú, egyszerű homlokzatú épület. Ez az építmény már nem keltett olyan művészi hatást, mint az előző, ez szerényebb kivitelezésű.

Kategóriaépület, építmény / történelmi
TelepülésLég [Lehnice]