Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. június 16.

A benefai Bacsák család sírboltja, sírjai

A benefai Bacsák család sírboltja, sírjai

A benefai Bacsák családnak már a XVII. században fontos szerepe volt Pozsony vármegyében. Ebből a családból az 1755. évben készült nemesi összeírásban már említik József és János nevét. János alispán volt Pozsony vármegyében (1764), majd a magyar királyi helytartóságnál tanácsos (1787). József szintén tanácsos volt (1770).
A Bacsák-család a múlt század első évtizedeitől jelentős birtokkal rendelkezik Nagylégen, Előpatonyban, Síposkarcsán és csaknem egészében földesúri joggal birtokolja Szász községet. Előnevét Benefá-ról írja. A nemességet Kristóf szerezte.
A Bacsák-család jeles tagjai között szerepelt benefai Bacsák Zsigmond áldozópap, pozsonyi kanonok. Meghalt 1784. április 28-án, Nagyszombatban van eltemetve. A kor szellemének megfelelő tudományos munkásságot is végzett.
Bacsák Miklós a múlt században Pozsony vármegye tiszti főügyésze volt. Fia benefai Bacsák Pál Szászon született 1836-ban. Számos tisztséget töltött be Pozsony vármegyében; volt a vármegye aljegyzője (1861), a vármegye főjegyzője (1867), majd 1863-ban a vármegye alispánja volt. 1880-ban megvált az alispáni széktől és a Pálffy-családnál vállalt jószágkormányzói feladatot.
Bacsák Pál testvére István Szászon élt és gazdálkodott. A család további tagja Bacsák Kálmán az 1880-as évben, mint árvaszéki elnök halt meg.
Dr. Bacsák Kálmán, a somorjai járás főszolgabírója volt. Pozsonyban született 1883. április 13-án. A fent említett Kálmán volt az édesapja, anyja Láng Jozefin. Az ifjú Kálmán a századforduló éveiben (1901-1905) Pozsonyban kezdte el jogi tanulmányait, majd a kolozsvári Jogi Egyetemen szerzett doktori diplomát. Közéleti pályafutását 1905-ben kezdte el Pozsonyban, ahol a tiszti ügyészségen vállalt szolgálatot. Itt 1922-ig dolgozott, majd 1935-től Csadcán volt a közigazgatás kormánybiztosa. Az anyanyelvén kívül beszélte a német, a francia és a szlovák nyelvet is.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésLég [Lehnice]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotfelújításra szorul
GPS48.061430, 17.438418
Pontos helyszín, címSzászi katolikus temető.
Készítés időpontjaismeretlen
Készíttető neveA benefai Bacsák család
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkLég község honlapja
Rövid URL
ID5298
Módosítás dátuma2014. október 1.
A benefai Bacsák család sírboltja, sírjai
A benefai Bacsák család sírboltja, sírjai
A benefai Bacsák család sírboltja, sírjai
A benefai Bacsák család sírboltja, sírjai
A benefai Bacsák család sírboltja, sírjai

Hibát talált?

Üzenőfal