Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2023. március 29.

Krocsány Dezső sírja

Krocsány Dezső sírja

Kislégen született 1925. május 17-én. Az általános iskola elvégzése után asztalosnak tanult ki. 1944-ben Budapestre került és ott munkásként dolgozott. Még abban az évben visszatért Csallóközbe. A második világháborút követő években ácssegédként dolgozott Pozsonyban, majd a Csehszlovák Építővállalatnál, mint művezető.
Az akkor már uralmon lévő Csehszlovákia Kommunista Pártja Krocsány Dezsőt egyéves politikai tanfolyamra küldte, majd ezt követően 1952-től, 1954-ig a Stavomontáž vállalat igazgatója volt. A következő években már a Nyugat-Szlovákiai Kerületi Nemzeti Bizottság építkezésügyi szakbizottságának az elnöke volt, majd Szlovákia Kommunista Pártja Nyugat-Szlovákiai Kerületi Bizottság népgazdasági osztályát vezette. Az említetteken kívül számos állami, párt és közéleti tisztséget töltött be. Az 1965-ös csallóközi árvíz kormánybiztosa volt, az árvízkárosult Nagymegyer város díszpolgárává választotta.
Tagja volt Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottságának (1968), és évtizedeken keresztül a Csemadok Központi Bizottságának és elnökségének. A Szlovák Szocialista Köztársaság Munka- és Népjóléti minisztere volt, majd a Szlovák Nemzeti Tanács képviselőjévé, és annak alelnökévé választották.
Számos kitüntetést kapott: A Munka Érdemrendet (1955), a Kiváló Munkáért (1965) és a Csemadok Központi Bizottsága Arany Emlékérmét. Szlovákia déli járásaiban, de különösképpen szűkebb hazájában szerették és tisztelték őt. Számos esetben nyújtott erkölcsi segítséget a magyar nemzetiségű fiataloknak, közép- és főiskolásoknak. Meghalt 1991. október 3-án. Légen (Szászon)  van eltemetve.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésLég [Lehnice]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.061282, 17.438618
Pontos helyszín, címSzászi temető.
Készítés időpontja1991
Készíttető nevea család
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszik / KROCSÁNY DEZSŐ / 1925-1991 / és neje / PANDA CECÍLIA / 1924-1990 / Nyugodj békében
Gondozását felügyelia család
ForrásinformációkLég község honlapja
Rövid URL
ID5280
Módosítás dátuma2014. október 1.
Krocsány Dezső sírja

Hibát talált?

Üzenőfal