Tresztyánszky család temetkezési kápolnája

A Tresztyánszkyak a falu neves birtokosai voltak, kiknek eredete II. Endre királyig vezethető vissza. Keszi Szög nevű részén a 18. században építették klasszicista kúriájukat. A család egyik ismert tagja, aki a megye számvetője volt, Stummer Emerenciát, az Ipolyi-rokont vette feleségül. Gyermekük volt Tresztyánszky Bertalan honti főügyész, Gyürki Emília férje, aki a később emelt temetőbeli sírkápolnában nyugszik. Síremlékét felesége gyermekei, Mária és András állíttatták. Bertalan testvére volt Tresztyánszky Imre († 1847) püspök, Ipolyi Arnold tudós főpap egyik támogatója, továbbá Tresztyánszky Anna († 1805) Ipolyi Arnold püspök nagyanyja.
A szép temetkezési kápolnát neoklasszicista stílusban emelték. A sárgára meszelt épület kőkeretes, gótikus ajtaja felett karcsú tornyocska látható, melynek ugyancsak csúcsíves, kőkeretes ablaka van. A tornyot piros pléhvel fedték, csúcsán, egy gömbön, keresztet helyeztek el. A bejárat feletti márványtáblán ez olvasható: „Tresztyánszky család nyughelye épült 1900. Évben.” A Jézus Szíve szoborral díszített kápolnaoltár két felén egy-egy 19. századi nemesi sírkő látható. Az egyik Tekintetes Nádasi Tresztyánszky Bertalan Dr-é, a másik Gyürky Emíliáé.

A kápolna mögötti sírkertben nyugszik szentgyörgyi Horváth Miklósné szül. nádasi Tresztyánszky Mária. 1840. március 26-án Ipolykeszin született.

TelepülésIpolykeszi [Kosihy nad Ipľom]
Pontos helyszín, címA község temetőjében található.
Készíttető neveTresztyánszky-család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratTRESZTYÁNSZKY CSALÁD / NYUGHELYE / ÉPÜLT 1900 ÉVBEN // ÉN VAGYOK A FELTÁMADÁS / ÉS / AZ ÉLET // ITT NYUGSZIK AZ ÚRBAN / TEKINTETES / NÁDASI / TRESZTYÁNSZKY / BERTALAN DR / KINEK A SÍRKÖVÉT HŰSÉGES / NEJE / GYÜRKY EMILIA / HÁLAADÓ GYERMEKEI / ANDRÁS S MÁRIA EMELTÉK / MEGHALT AUGUSZTUS 13ÁN ÉLTE 51IK ÉVÉBEN / 1851. // ITT NYUGSZIK AZ ÚRBAN / GYÜRKY EMILIA / TRESZTYÁNSZKY BERTALAN / HITVESE / … több sor nehezen olvasható // ITT NYUGSZIK / AZ ÚRBAN / szentgyörgyi / HORVÁTH MIKLÓSNÉ / szül. nádasi TRESZTYÁNSZKY MÁRIA / ÉLT 76 ÉVET / Béke poraira / Áldás emlékére
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában II. Lilium Aurum, 2009, 79. **** Varga Emese, Ipolynyék, 2017
ipolykeszi-tresztyanszky-kapolna-3
ipolykeszi-tresztyanszky-kapolna-4