Nagyszombati Szent József-oszlop

A barokk szoboregyüttes a Szent Miklós-székesegyház előtti téren áll. 1731-ben emelték hálából az 1729-30-ban pusztító nagy pestis járvány elmúlásáért, amely nemcsak Nagyszombatban, hanem szinte egész Európában elterjedt. Az együttes alkotója Melczer Ignác szobrász. Az oszlop háromszögletű talapzatának tetején három szent szobra áll: Szent Miklós, Borromei Szent Károly és Alexandriai Szent Katalin. A talapzat oldalain a három pestisszent – Szent Rozália, Szent Sebestyén és Szent Rókus – életének egy-egy jelenetét ábrázoló domborműve. A talapzat közepén álló kisebb talapzaton angyalok tartják Szent József asztalos szerszámait. Ennek a kisebb talapzatnak az oldalán látható még a város címerének domborműve. Az oszlop tetején áll az emlékmű védőszentjének szobra: Szent József karján a kis Jézussal.

TelepülésNagyszombat [Trnava]
Pontos helyszín, címSzent Miklós tér - Námestie svätého Mikuláša