Nagyszombat városfala

A XII.-XIV. századi erődítményt Pietro Ferrobosco építette át 1553 és 1556 között. A középkori városfalak a város legjelentősebb kulturális műemlékei közé tartoznak. A városfalakat 3 km hosszú kőfal alkotta, mely néhány helyen 10 m magas, 170-230 cm vastag volt és 35 négyemeletes tornya is volt. A városba négy kapun át lehetett bejutni: Felső, Alsó, Lovcsic és Molzsenyic kapuk.
A város falai ma már semmi szolgálatot sem teljesítenek. A négy nagy torony közül már egyik sincs meg. A közöttük volt 6-6 kisebb toronyból is csak a nyugati oldalon láthatni négyet elég jó karban. A két főkaput, mely a főutcza két végén volt, s a fölöttük levő tornyokat 1820-ban lebontották. A Jerichó-utcza végén volt a Maláta-kapu, a katonai tébolyda mellett a Lanzer-kapu (azelőtt Zsidó-kapu) s az előbbit 1860-ban, az utóbbit 1862-ben lebontották. A főkereszt-utcza két végén levő két kisebb kapu régóta nyitva volt. A városfal külső oldalához s még távolabb épített házak, gazdasági majorok, gyártelepek és kertészetek alkotják a külső várost, mely két részre, Alsó- és Felső-külvárosra oszlik.

TelepülésNagyszombat [Trnava]
Készítés időpontja1553 és 1556 között
LétrehozóPietro Ferrobosco építész
Készítés céljának ismert okavédelmi
Feliratnincs felirat
Gondozását felügyeliváros
Forrásinformációkhttp://www.posonium-a-z.sk/nagyszombat-felvidek-romaja/ * http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0017/8.html (Magyarország vármegyéi és városai)