A nagyszombati színház

A Felvidék legrégebbi kőből épület színházépülete: 1831-ben épült empire stílusban Bernhard Grünn építészmester tervei alapján. A színházi előadások a kezdetben német nyelvűek voltak, később magyar, jelenleg szlovák nyelven adnak elő. Pannonia tükörterme 1907-ben épült. Nézőterének kapacitása 548 férőhely volt, ami az akkori kort és a helyi viszonyokat is tekintve nagyon nagy volt (szinte túldimenzált). Az első német nyelvű előadást 1831. Karácsonyán, magyar nyelvűt 1844-ben, az első szlovák nyelvűt 1869-ben tartották.
A színpad ívezetén aranyozott betűk beszélnek az akkori társadalom nagylelkűségéről: Aere sociali, MDCCCXXXI. – Homlokzatán pedig e chronostikon van: IsthanC aeDeM ThaLIae posVIt senatVs aC popVIVs TIrnaVIensIs.
A nagyszombati színészet akkor vett lendületet, amikor Esterházy Miklós herczeg 500 frt. költséggel állandó színházat építtetett 1692-ben, majd négy évvel később, Velenczéből hozatott értékes ruhatárát is a színháznak ajándékozta. De magyar szempontból az előadások csak akkor kezdtek fontossághoz jutni, mikor a jezsuitáktól latin nyelven rendezett előadások magyarrá váltak. Ez a kegyesrendiek érdeme, a kik az ifjúság vezetését később átvették.
Nagyszombatban különben ezek az előadások immár körülbelül 200 év óta állandó érdeklődés tárgyai. Az ottani katholikus érseki főgimnázium tanári kara és ifjúsága, méltóan az intézet szép hagyományaihoz, lelkesen művelték nemcsak a drámát, hanem a zenét is, a minek későbbi időkben évente átlag kétszer rendezett színi előadások és hangversenyek voltak a bizonyitékai. Ezekben mindig az intézet fiatalsága szerepelt, tanári vezetés alatt. Az előadások nem nélkülözték a magasabb művészi kívánalmakat sem, a mennyiben, különösen a zene terén, a klasszikus szerzők alkotásai gyakran találtak lelkes interpretálásra, sőt az újabb időben még operát is játszottak és ezek az előadások a nagyközönség részéről is, habár belépő díjak voltak, nagy látogatottságnak örvendtek.
Megjegyezzük különben, hogy az iskolai drámák szerzői nagyobbára a tanári karból kerültek ki s ezek közül följegyezzük: Scharrenbeck János, Berger János, Komlóssy Ferencz, Márton József és Horváth Zoltán dr. neveit. (Simkó József és Duschek Győző dr. adatai).
Nagyszombatban – a hol az iskolai dráma számára szép szinház is emelkedik a főgimnázium konviktus-épületében, mely 12 páholylyal s több űlőhelylyel bír, és a hol 50 tagú zenekar számára is hely van – ezenkívül a világi színmű-irodalom is hódított, úgy hogy már a XIX. század első felében állandó városi színház épült, a melyben a város magyarosodásával lépést tartva, mind nagyobb tért hódít a magyar színészet.

TelepülésNagyszombat [Trnava]
GPS48.377521, 17.585355
Pontos helyszín, címSzentháromság-tér a millenniumig, ezt követően Ferencz József-tér 2. - Trojičné námestie 2.
LétrehozóBernhard Grünn építészmester
Készítés céljának ismert okaművelődés