Zsinagóga status quo ante Nagyszombatban

A középkori Nagyszombatban települt meg Magyarország egyik legrégebbi zsidó közössége a 14. században, de a 15. századtól kitiltották őket a városból, és csak a 18. században térhettek csak vissza. A belvárosban 2 db, 19. században épült zsinagógájuk is áll, egymás tőszomszédságában. A méretre nagyobb az északabbra lévő, melyet a status quo ante zsidó közösség építtetett 1897-ben, Jakub Gärtner osztrák építész tervei szerint. A vörös és sárga látszó téglából felépített, keleties stíluselemeket is alkalmazó épület fő homlokzata a nyugati, ahol a főbejárat is nyílik és amelyet két szélén emelkedő, hagymakupolás torony ural. Az épületen belül külön emeleti karzatok szolgáltak a nők elhelyezésére, míg a férfiak a földszinten ülhettek le.
Az épület ma a Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákiai Zsidó Kultúra Múzeumának kezelésében van. Az emeleti karzaton a zsidóság történetét és kultúráját bemutató kiállítás látogatható. Az épületet szándékosan nem újították fel kívül-belül látványosan. Freskóit, berendezéseit is csak kopottságukban konzerválták, emelve ezzel is a múzeum mementó jellegét.

TelepülésNagyszombat [Trnava]
Pontos helyszín, címSimor János utca 2. - Halenárska 2.