Nagyszombati Szent Ilona templom

A város legrégibb temploma, a 13. századból származó keletelt, gótikus és egyhajós, Szent Ilona-, más néven ispotály-templom, melynek zárt presbitériuma és keresztbordás mennyezete van. A középkor végétől a hozzá tartozó kórházépülettel együtt az irgalmasok birtokában volt. A gótikus portál fölött háromrészes szoborcsoport látható:
– Szent Ilona, Jézus keresztjével, amelyet szentföldi zarándoklata során – a legenda szerint – megtalált,
– Szent Borbála a toronnyal, amelyben raboskodott,
– magyarországi Szent Erzsébet, lábainál a koldussal, akinek alamizsnát adott.
A Szent Ilona szobor a legrégebbi, készítését 1400 körüli datálják. A két másik szobor valószínűleg a XVIII. században készült.
Mint a nagyszombati templomok többségét, ezt is átépítették, előbb reneszánsz, majd barokk stílusban. Az eredeti gótikus templomból fennmaradt a beltér keresztmennyezete és a szentély pasztofóriuma.
A Nagyszombatban tanuló magyar diákoknak, valamint a helybéli és környékbeli magyaroknak ebben a templomban van lehetőségük minden hónap második keddjén magyar nyelvű szentmisét hallgatni.

TelepülésNagyszombat [Trnava]
Pontos helyszín, címFő utca 18/47. - Hlavná 18/47.