Lilla Galéria

Lilla Galéria

A Lilla Galéria Csokonai Vitéz Mihály szerelme után lett elnevezve. Vajda Júlia a hetényi lelkész felesége volt, Dunamocsól származott. Csak néhányszor találkozott a költővel, aki azonnal beleszeretett ibolyakék szemeibe. Feleségül is akarta venni a fiatal lányt, de szülők ellenezték, s gyorsan férjhez adták egy jóval idősebb férfihoz. Özvegységre jutása után, már idős korában ment hozzá Végh Mihályhoz, aki erőszakos, iszákos ember volt. Lilla boldogtalan házasságában csak Csokonai saját kezével írt verseskötet jelentett némi vigaszt. Kérte, hogy vele együtt temessék el a kötetet, de a rokonok nem tettek eleget az utolsó kérésének sem. Vajda Júlia ismerte Tarczyt is. Idős korában Tarczy egyik testvérének Klárának a lánya – Krisztína – Tinka gondozta Őt. A Lilla Galériát a 80-as években átépítették, ennek egyik részében található Zajos Ernő nyugalmazott tanár néprajzi gyűjteménye.
Kiállításoknak, tárlatoknak ad otthont az épület.

Kategórianéprajzi gyűjtemény