Vágfarkasd első írásos említésének 900. évfordulójára állított emlékmű

Az emlékmű-életfa felállításának gondolata a helyi önkormányzati képviselők fejében fogalmazódott meg a rendszerváltás után. Megvalósítására azonban ez ideig pénzhiány miatt nem kerülhetett sor.
A 2012. február 29-i önkormányzati ülésen képviselői javaslatra született az a döntés, hogy településünk, Farkasd, az első írásos említése 900. évfordulójának emlékére állítson egy, e jeles jubileumhoz méltó emlékművet. Az emlékmű leleplezésének időpontja – egy méltóságteljes ünnepség keretében – 2013. október 6-ra, a Farkasdi Őszi Vásár második napjára lett kitűzve.
A 2012. április 25-i önkormányzati ülésen a testület úgy döntött, hogy az emlékművet a falu központjában, az egészségügyi központ előtti parkban állíttatja fel. Az emlékmű tervezetére, és kivitelezésére az önkormányzat pályázatot írt ki. A három leadott pályázatból a bíráló bizottság döntése alapján végül Lipcsey György, Munkácsy-díjas szobrászművész tervezete került ki győztesen. Az emlékmű anyaga gránit, magassága három méter, elkészítése pedig 20 000 euróba került. A gazdasági megszorítások, valamint a takarékossági intézkedések miatt Farkasd község polgármestere és önkormányzata az emlékmű készítésére közadakozást is szervezett. Az adományozók 4169 euróval járultak hozzá a kiadások fedezéséhez.

Az ünnepségre meghívást kaptak a Farkasdról kitelepítettek, illetve azok leszármazottjai, a testvértelepülések küldöttségei és a mátyusföldi települések polgármesterei. E jeles esemény díszvendégei voltak:
Bába Iván, Magyarország külügyi államtitkára, az ünnepség fővédnöke, Miroslav Kusý politológusprofesszor, aki 2012 decemberében a szlovák-magyar megbékélés ügyében kifejtett munkájáért Magyarországon Petőfi-díjat kapott és Vadkerty Katalin történészprofesszor. Az emlékmű avatási ünnepség délelőtt 10 órakor ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a helyi római katolikus templomban. Az igehirdetést Velencei Tamás atya plébános és Erdélyi Pál református lelkipásztor tartotta. Az istentisztelet méltóságát emelte a komáromi Concordia vegyeskar és a helyi nyugdíjasklub énekkarának fellépése.
Az ünnepség a főtéren, az egészségügyi központ előtti parkban az emlékmű-életfa felavatásával folytatódott. Az ünnepség műsorvezetője Mátyus Rózsa, a magyar alapiskola igazgatója volt. Az állami himnusz elhangzása után a Szózatot a Concordia vegyes kar adta elő, majd Iván Gyula polgármester mondott ünnepi köszöntőt. Az emlékmű leleplezése után a meghívott vendégek ünnepi beszédei hangoztak el, a következő sorrendben:
– Miroslav Kusý politológusprofesszor Pozsonyból
– Gróf Károlyi József, Farkasd egykori birtokosai, a Károlyiak leszármazottja Svájcból
– Vadkerty Katalin történészprofesszor Érsekújvárból
– Bába Iván külügyi államtitkár Budapestről
– Barcs Józsefné Csizmadia Margit Békéscsabáról, a kitelepített és deportált farkasdiak képviseletében
– Jancsó Ottó, testvértelepülésünk, Nagybánhegyes polgármestere (a farkasdiak zömét Nagybánhegyesre telepítették 1947-ben és 1948-ban)
– Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere, aki Fazekas Sándor Magyarország vidékfejlesztési miniszterének üdvözlő levelét olvasta fel.
Az ünnepi műsorban felléptek az alapiskolák diákjai, a helyi ifjúsági klub tagjai és a komáromi Concordia vegyeskar. Végül Erdélyi Pál református lelkész és Velencei Tamás atya megáldották az emlékművet. Az ünnepség az emlékmű-életfa, az első, illetve második világháborús emlékművek megkoszorúzásával és a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

TelepülésVágfarkasd, Farkasd [Vlčany]
Pontos helyszín, címaz egészségügyi központ előtti parkban
Készítés időpontja2013. október 6.
LétrehozóLipcsey György, szobrászművész
Készítés céljának ismert okaFarkasd, az első írásos említése 900. évfordulójának emlékére
Felirat1113 / FORCAS / FARKASD / VÁGFARKASD / VLČANY / 2013 // SANCTUS STEPHANUS REX // 1920 // 1947 - 1948
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációk900 ÉVES TÖRTÉNELEM 1113 - 2013, Farkasd község első írásos említésének 900. évfordulója alkalmából, Megjelentette Farkasd község 2014-ben, Felelős szerkesztő: Iván Gyula, Nyomdai előkészítés: Kürthy Attila, ATdesign Kft., Farkasd, Nyomta: Pelikán Kft., Egyházgelle, 92-97. oldal
vagfarkasd-900-eves-emlekmu (2)
vagfarkasd-900-eves-emlekmu (3)