Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2021. április 10.

Vágfarkasd első írásos említésének 900. évfordulójára állított emlékmű

Vágfarkasd első írásos említésének 900. évfordulójára állított emlékmű

Az emlékmű-életfa felállításának gondolata a helyi önkormányzati képviselők fejében fogalmazódott meg a rendszerváltás után. Megvalósítására azonban ez ideig pénzhiány miatt nem kerülhetett sor.
A 2012. február 29-i önkormányzati ülésen képviselői javaslatra született az a döntés, hogy településünk, Farkasd, az első írásos említése 900. évfordulójának emlékére állítson egy, e jeles jubileumhoz méltó emlékművet. Az emlékmű leleplezésének időpontja – egy méltóságteljes ünnepség keretében – 2013. október 6-ra, a Farkasdi Őszi Vásár második napjára lett kitűzve.
A 2012. április 25-i önkormányzati ülésen a testület úgy döntött, hogy az emlékművet a falu központjában, az egészségügyi központ előtti parkban állíttatja fel. Az emlékmű tervezetére, és kivitelezésére az önkormányzat pályázatot írt ki. A három leadott pályázatból a bíráló bizottság döntése alapján végül Lipcsey György, Munkácsy-díjas szobrászművész tervezete került ki győztesen. Az emlékmű anyaga gránit, magassága három méter, elkészítése pedig 20 000 euróba került. A gazdasági megszorítások, valamint a takarékossági intézkedések miatt Farkasd község polgármestere és önkormányzata az emlékmű készítésére közadakozást is szervezett. Az adományozók 4169 euróval járultak hozzá a kiadások fedezéséhez.

Az ünnepségre meghívást kaptak a Farkasdról kitelepítettek, illetve azok leszármazottjai, a testvértelepülések küldöttségei és a mátyusföldi települések polgármesterei. E jeles esemény díszvendégei voltak:
Bába Iván, Magyarország külügyi államtitkára, az ünnepség fővédnöke, Miroslav Kusý politológusprofesszor, aki 2012 decemberében a szlovák-magyar megbékélés ügyében kifejtett munkájáért Magyarországon Petőfi-díjat kapott és Vadkerty Katalin történészprofesszor. Az emlékmű avatási ünnepség délelőtt 10 órakor ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a helyi római katolikus templomban. Az igehirdetést Velencei Tamás atya plébános és Erdélyi Pál református lelkipásztor tartotta. Az istentisztelet méltóságát emelte a komáromi Concordia vegyeskar és a helyi nyugdíjasklub énekkarának fellépése.
Az ünnepség a főtéren, az egészségügyi központ előtti parkban az emlékmű-életfa felavatásával folytatódott. Az ünnepség műsorvezetője Mátyus Rózsa, a magyar alapiskola igazgatója volt. Az állami himnusz elhangzása után a Szózatot a Concordia vegyes kar adta elő, majd Iván Gyula polgármester mondott ünnepi köszöntőt. Az emlékmű leleplezése után a meghívott vendégek ünnepi beszédei hangoztak el, a következő sorrendben:
– Miroslav Kusý politológusprofesszor Pozsonyból
– Gróf Károlyi József, Farkasd egykori birtokosai, a Károlyiak leszármazottja Svájcból
– Vadkerty Katalin történészprofesszor Érsekújvárból
– Bába Iván külügyi államtitkár Budapestről
– Barcs Józsefné Csizmadia Margit Békéscsabáról, a kitelepített és deportált farkasdiak képviseletében
– Jancsó Ottó, testvértelepülésünk, Nagybánhegyes polgármestere (a farkasdiak zömét Nagybánhegyesre telepítették 1947-ben és 1948-ban)
– Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere, aki Fazekas Sándor Magyarország vidékfejlesztési miniszterének üdvözlő levelét olvasta fel.
Az ünnepi műsorban felléptek az alapiskolák diákjai, a helyi ifjúsági klub tagjai és a komáromi Concordia vegyeskar. Végül Erdélyi Pál református lelkész és Velencei Tamás atya megáldották az emlékművet. Az ünnepség az emlékmű-életfa, az első, illetve második világháborús emlékművek megkoszorúzásával és a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésVágfarkasd, Farkasd [Vlčany]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.030931, 17.946366
Pontos helyszín, címaz egészségügyi központ előtti parkban
Készítés időpontja2013. október 6.
Készíttető neveönkormányzat
LétrehozóLipcsey György, szobrászművész
Készítés céljának ismert okaFarkasd, az első írásos említése 900. évfordulójának emlékére
Felirat1113 / FORCAS / FARKASD / VÁGFARKASD / VLČANY / 2013 // SANCTUS STEPHANUS REX // 1920 // 1947 - 1948
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációk900 ÉVES TÖRTÉNELEM 1113 - 2013, Farkasd község első írásos említésének 900. évfordulója alkalmából, Megjelentette Farkasd község 2014-ben, Felelős szerkesztő: Iván Gyula, Nyomdai előkészítés: Kürthy Attila, ATdesign Kft., Farkasd, Nyomta: Pelikán Kft., Egyházgelle, 92-97. oldal
Rövid URL
ID29767
Módosítás dátuma2020. május 16.
vagfarkasd-900-eves-emlekmu (2)
vagfarkasd-900-eves-emlekmu (3)
vagfarkasd-900-eves-emlekmu (4)
vagfarkasd-900-eves-emlekmu (5)
vagfarkasd-900-eves-emlekmu (6)
vagfarkasd-900-eves-emlekmu (7)
vagfarkasd-900-eves-emlekmu (8)
vagfarkasd-900-eves-emlekmu (9)
vagfarkasd-900-eves-emlekmu (10)
vagfarkasd-900-eves-emlekmu (11)

Hibát talált?

Üzenőfal