Pap Kovách Árpád református lelkész sírja

Pap Kovách Árpád 1886. november 19-én Berhidán született jegyzői családban. A Középiskolai és a teológiai tanulmányait is Pápán végezte. 1909-1910 Galambokon segédlelkész, majd 1912-től Ilaván fegyintézeti lelkész volt. 1918-ban kénytelen volt elhagyni szolgálati helyét. Vágfarkasdra, felesége nagyapjához költözött, ahol Somogyi Antal lelkész mellett szolgált. 1924-től 1942-ig Vágfarkasdon végzett rendes lelkészi szolgálatot. A helyi Keresztyén Ifjúsági Egyesület és a Széchenyi Magyar Kultúregyesület elnöke, a Bajtársi Szolgálat vezetőségének alelnöke volt.
1912. szeptember 3-án házasságot kötött Sebestyén Margittal (szül. 1889. július 19-én Kocson) Sebestyén Dávid kocsi református lelkész lányával. 1943. január 12-én adta vissza lelkét Teremtőjének.
Sebestyén Margit 1943. június 29-én kelt írásában így emlékezik: „Nagyon boldog leány, majd 1912-1943-ig igen-igen boldog asszony voltam áldott jóságú, drága férjem mellett. Két leánykánk volt, nagyobbik dr. Petri Viktorné állatorvos őrnagyné, két kis gyermeke van, kisebbik leánykánk meghalt 10 hónapos korában, nagy bánatunkra. Vágfarkasdi lelkészkedése alatt drága jó férjemnek híveivel teljes harmóniában és szeretetben éltünk. A farkasdi nép intelligens, jó nép. Nagyon szerettük őket. Áldott emlékű férjem mindent megtett, hogy kötelességeit pontosan teljesítve, híveinek minden óhaját megtegye, akik velem együtt őszintén megsiratták, meggyászolták elvesztett pásztorukat. Buzgó hittel, igaz szeretettel rendeztük meg a Református Leány Konferenciát, templomunk 150 éves jubileumát, majd a nagyszabású Református Napokat. Nagyon sok műsoros estét rendeztünk igen szép sikerrel és nagy anyagi eredménnyel, ami lehetővé tette évről-évre helybeli szegény sorsú gyermekeink ruhával és lábbelivel való megsegítését. Hosszú éveken át ezreket tudtunk jótékony célra fordítani. Nagyon-nagyon szerettünk volna még sokat munkálkodni együtt kéz kezet fogva. De a nagyhatalmú Isten másként határozott. Általam kimondhatatlanul szeretett, hűséges, jóságos élettársamat, akit elküldött hozzám, hogy életemet 30 1/2 éven át bearanyozza, boldoggá tegye, visszahívta Magához.

TelepülésVágfarkasd, Farkasd [Vlčany]
Pontos helyszín, címköztemető
Készíttető nevePap Kovách család
LétrehozóPOLVAR / KOMÁROM
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
Felirat„Én vagyok a feltámadás és az élet, / aki bennem hisz, ha meghal is él.“ / Nagytiszteletü Pap Kovách Árpád / ref. lelkész egyh. ker. tanácsbiró / alussza itt örök álmát / 1886 XI.19. – 1943 I. 12. / Legyen áldott minden drága porszemed!
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációk„A késő idők emlékezetében éljenek…” A Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi önéletrajzai, 1943 - A Pápai Református Gyűjtemények Kiadványai, Forrásközlések 13. Jubileumi kötetek 2. (Pápa, 2013), Komáromi Egyházmegye, 363-364. oldal
vagfarkasd-pap-kovacs-arpad-sirja (2)
vagfarkasd-pap-kovacs-arpad-sirja (3)