Takács József, az Amerika Hangja magyar osztálya igazgatójának sírja

Takács József (Vágfarkasd, 1929. július 7. – Washington, 2013. november 28.) újságíró, rádiószerkesztő, az Amerika Hangja rádióállomás magyar osztályának egykori igazgatója.
Érsekújváron kezdte a gimnáziumot. Szüleivel együtt 1947-ben a “lakosságcsere egyezmény” alapján áttelepítették Magyarországra. 1950-ig Tótkomlóson élt. Utána 1955 májusáig munkás volt a Budapesti Szerszámgépgyárban. 1956 nyarától mint újságíró dolgozott Az Esti Budapest közölte írásait. 1956. november 4-én egy riportútjáról nem tért vissza a fővárosba, hanem Sopronnál átment Ausztriába. Decemberben kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol részt vett a menekült magyar diákok megszervezésében. 1962 és 1964 között az Észak-amerikai Magyar Egyetemi és Főiskolai Egyesületek Szövetségének elnöke volt. Az Oregoni Egyetemen 1958-tól történelmet tanult és 1962-ben magiszteri diplomát szerzett. 1964-ben Washingtonba költözött és az Amerika Hangja rádióállomás munkatársa lett. 1969-től a magyar osztály vezetőjének helyettese, 1972-től 1988-ig a magyar osztály igazgatója. ezt követően pedig az európai részleg programigazgatója volt. Ezen tisztségéből vonult nyugdíjba 1994-ben.

TelepülésVágfarkasd, Farkasd [Vlčany]
FeliratTakács József / újságíró / 1929 - 2013