Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. május 18.

Tóth Károly emléktáblája

Tóth Károly emléktáblája

2017. szeptember 29-én, pénteken ünnepélyes keretek közt Tóth Károly-emléktáblát lepleztek le szülőfalujában, Vághosszúfalun. A Fórum Intézet 2016-ban elhunyt alapító igazgatójának életét és tevékenységének hatását Tóth Pál polgármester, valamint Öllös László, a Fórum Intézet elnöke méltatta. Az emléktáblát Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke leplezte le. A zenét Kovács Koppány szolgáltatta. Az emléktáblán látható dombormű Mag Gyula munkája.
„A rendszerváltás szlovákiai magyar intézményeinek szervezője. Állítatták barátai és Hosszúfalu község önkormányzata” – áll azon az emléktáblán, melyet ma lepleztek le Tóth Károly szülőfalujában, a vágsellyei járásbeli Vág menti községben.
2016. szeptember 14-én vettek búcsút Tóth Károlytól, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatójától Somorján. Tóth Károly 1959-ben született Vághosszúfalun. A szlovákiai magyar közéletbe már diákként, a pozsonyi Comenius Egyetem magyar–történelem szakának hallgatójaként kapcsolódott be, majd a Madách Könyvkiadó szerkesztőjeként kapcsolatba került a korszak magyar és szlovák irodalmi életének legfontosabb szereplőivel.
Részt vett az amatőr színjátszó mozgalomban, szervezte a pozsonyi, vágsellyei klubéletet, tagja volt az Iródia mozgalmának, alapító tagja a pozsonyi Magyar PEN Clubnak. Már diákként bekapcsolódott a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságának munkájába, kezdeményezője volt a Csehszlovákiai Magyarok Memoranduma 1988 című dokumentumnak.
1989-ben az egyik alapítója volt az első, a pártállamtól független szlovákiai politikai mozgalomnak, a Független Magyar Kezdeményezésnek. 1996-ban alapítója és 2014-ig igazgatója volt Fórum Kisebbségkutató Intézetnek, egyik kezdeményezője volt a a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala megalakításának. Vághosszúfalun, 2017. szeptember 29-én a család, a barátok és egykori kollégák tisztelegtek emlékének, de jelen voltak egykori iskolatársai és tanítói is.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésVághosszúfalu, Hosszúfalu [Dlhá nad Váhom]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.170363, 17.860637
Pontos helyszín, címDlhá nad Váhom 226
Készítés időpontja2017. szeptember 29.
Készíttető neveBarátai és Hosszúfalu község önkormányzata
LétrehozóMag Gyula, szobrászművész
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
FeliratTÓTH KÁROLY / 1959 - 2016 / A rendszerváltás / szlovákiai magyar intézményeinek / szervezője / Állítatták barátai / és Hosszúfalu község / önkormányzata
Gondozását felügyeliHosszúfalu község önkormányzata
Forrásinformációkhttp://foruminst.sk/2017/09/30/toth-karoly-emlektablajanak-leleplezese-vaghosszufalun/ * http://ujszo.com/online/regio/2017/09/30/toth-karolyra-emlekeztek-szulofalujaban-vaghosszufalun
Rövid URL
ID17328
Módosítás dátuma2017. október 1.
vaghosszufalu-toth-karoly-emlektabla-2
vaghosszufalu-toth-karoly-emlektabla-3
vaghosszufalu-toth-karoly-emlektabla-4

Hibát talált?

Üzenőfal