Tornaljai városháza

Tornaljai városháza

Tornalja településén már az első világháború előtt felmerült egy új városháza építésének gondolata. Bár elkészültek az épület tervei, azok a háború miatt már nem tudtak megvalósulni.
Az 1920-as években tértek vissza az építés gondolatához, és végül 1925-ben ki is írták a tervezési pályázatot, amelyet Őry (Oelschläger) Lajos és munkatársa, Boskó Géza Zoltán nyerték meg. A két fiatal építésznek ez volt az egyik első legnagyobb pályázata, amelyre két alternatív tervet is benyújtottak. Az egyik első, a másik harmadik helyezést kapott. Közülük végül a visszafogottabb, konzervatívabb harmadik helyezett változatot fogadta el a városi képviselő testület.
A nyugodtságot árasztó épület még klasszicista stílusjegyeket visel magán. A kétszintes épületben több funkció is elhelyezésre került. Homlokzata háromrizalitos tagoltságú, a földszinten kirakatokkal. A főhomlokzat árkádos bejárattal épült, a bejárat fölött előtetőként jelenik meg az első emeleti erkély. A bejárat egyik legérdekesebb részlete a bejárati árkádok közötti négy geometrikusan profilozott műkő talapzaton álló kubsita utcai lámpa. A terjedelmes épületkomplexum három oldalról veszi körbe a belső udvart.
Különösen szépen kidolgozott részletek jellemzik az épületet, mint a kovácsoltvas díszrácsozat, vagy az erkélykorlátok egyedi kiképzése.
Az építkezésekhez 1926-ban kezdtek hozzá, melynek során lebontották a régi községháza egy részét is. Az épületkomplexumban a városi képviselő testület mellett helyet kapott kávéház, étterem és egy hotel is.
Az 1925-ben elkészült tervek alapján 1926 és 1927 között épült fel a tornaljai új Városháza.

TelepülésTornalja [Tornaľa]
Pontos helyszín, címHlavné námestie 14. - Főtér 14.
Létrehozótervezés: Őry (Oelschläger) Lajos és munkatársa, Boskó Géza Zoltán, műépítészk
Készítés céljának ismert okaközigazgatás
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkAdriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschläger - Őry. Kassa. 2012 *** http://muemlekem.hu/hatareset/Varoshaza-Tornalja-2905
tornalja-varoshaza-1