Az ajakatlan kisasszony emlékpadja

„Tornallyay kisasszonynak / titkot őrző ajakát /, vad tatár gyilkos kardoddal / örökre elnémítád” – ez a ma már csak nehezen olvasható felirat a tornaljai gyermekotthon, a néhai Tornallyay-kastély kertjének eldugott zugában áll, s egy 774 évvel ezelőtti eseménynek, egy önfeláldozó lány helytállásának állít emléket.

Az ajakatlan kisasszony

A helyiek közül jó néhányan ismerik azt a legendát, mely szerint 1241-ben, miután a tatár Muhinál legyőzte IV. Béla seregét, végigvágtatott a Sajó völgyén, zsákmányra éhesen. A legenda szerint a Tornallyay család minden javával és jobbágyaival együtt a Vasas és a Cselény erdőbe menekült, egyedül Zsófia nevű leányuk maradt a várban. Itt találta meg a tatár, és vallatni kezdte, hol vannak elrejtve a kincsek, hol van a sajógömöri várba vezető alagút bejárata. Zsófia állhatatos maradt, nem árulta el az övéit, emiatt a tatárok lemetszették orrát és ajakát, hogy soha többé ne tudjon megszólalni. A meseszerű történetben szereplő felmenő emlékére 1942-ben emlékpadot állítottak. Az alagút legendája még néhány évtizeddel ezelőtt is élt, a várkastély feltárásakor azonban eddig nem bukkantak nyomára. A terepviszonyok miatt biztos, hogy ilyen alagút nem létezett a két vár, Tornalja és Sajógömör közt.

Kategóriamás
TelepülésTornalja [Tornaľa]