Szűz Mária Születése (Kisboldogasszony) – kápolna

Temetőben áll a Szűz Mária Születése barokk kápolna, amelyet 1771-ben építtetett Ürge Mihály. Szerencsére még a teljes pusztulás előtt felújították, ezáltal visszanyerte eredeti alakját. A kápolnában Risz Jozefa nyugszik, aki Zsigárdon halt meg 1814. december 27-én, és a királyi-császári komornyik Berényi, később Winchler József király udvari kincstárnok felesége volt. Risz Jozefa férje halála után a fiához, Berényi Józsefhez költözött, aki lelkész volt Zsigárdon. A kápolnában az elhunyt asszony rózsaszín márványból készült emléktáblája lálható. A kápolnában temették el az Ürge család valamelyik tagját is. A kápolna téglalap alakú, sokszögletes lezárású kis építmény. A sima homlokzatokat csak szegmens befejezésű ablakok tagolják. Mutatós az egyszerű főpárkány. A főhomlokzat háromszög alakú falazott csúcsban végződik, alatta van a bejárat. A helyiség fiókos dongaboltozatú. Az oltáron Madonna-szobor áll, alatta Mária szeplőtlen szívének és Jézus legszentebb isteni szívének szobra és a kis Jézus plasztikája is megtalálható.

TelepülésZsigárd [Žihárec]
Készíttető neveÜrge Mihály
Készítés céljának ismert okatemetkezés
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkMészáros Ilona: Szülőfalum Zsigárd 2., Fejezetek a falu múltjából, jelenéből, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Gyurcsó István Alapítvány Könyvek 73., 2017, 47. oldal
zsigard-kapolna-temeto (2)
zsigard-kapolna-temeto (3)