Psenkó József plébános sírja

Csehszlovákia megalakulásának idején a papi teendőket a faluban Psenkó József plébános végezte. 1858. március 7-én született Újvárban, teológiai tanulmányait Esztergomban végezte, ahol 1881. június 29-én szentelték pappá. Szent Mihályfán és Hidaskürtön segédlelkészként, később Kajalon, majd 1909. október 1-jétől Zsigárdon plébánosként működött. A hivatalos jelentések szerint hívei nem kedvelték.
1930. július 14-én halt meg, és a helyi temetőbe helyezték végső nyugalomba.

TelepülésZsigárd [Žihárec]
Készíttető nevePsenkó család
LétrehozóFischer, kőfaragó
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszik az Úrban / főtisztelendő / Psenkó József / zsigárdi plébános / ki életének 73-ik / áldozó papságának 49-ik / zsigárdi plébánosságának 21-ik / évében halt meg / 1930 július 14-én / Éltedben szivednek jóságát / Túlkemény vonásaid takarták. / Most már a sír födi, De boldog / Vagy érte, mert Istent bírhatod.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkMikleová Mónika, Novák Veronika, Pokreis Hildegarda, Szekeres Kovács Judit, Fejezetek Zsigárd történelméből, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, 2018, 144. oldal
zsigard-psenko-jozsef-plebanas-sirja (2)
zsigard-psenko-jozsef-plebanas-sirja (3)