Szilárd János az 1848-49-es szabadságharc honvédjének sírja

Szilárd János 1832. május 24-én született Esztergomban, középiskolai tanulmányait is itt végezte. Papnak készült, a szabadságharc kitörésekor a pozsonyi Emericanumban filozófiát tanult. Önként jelentkezett honvédnek 1849. május 13-án, és részt vett Buda ostromában. Az Ujházi-vadászcsapathoz 1849. május 30-án került, július 20-án nevezték ki fővadásznak. A fegyverletétel tényéről értesülve hazaszökött Esztergomba, jóakaróinak köszönhetően elkerülte a kényszerbesorozást és felelősségre vonást. A kiugrott papnövendéket Scitovszky János hercegprímás vette szárnyai alá, aki 1849. december 1-jén alkalmazta az érseki uradalomban. Öt évig volt az Esztergomvidéki gazdasági egyesület titkára. 1871-től a drégelyi uradalom tiszttartója volt, ekkor Dejtárra költözött. 1875-től az egyesített érsekújvár-verebélyi és pozsonyi uradalmakért is ő felelt. Az érseki birtokokon ő kezdte meg a dohánytermesztést, igen nagy (anyagi) sikerrel. A dohánytermesztéssel tudományos alapon is foglalkozott, a Magyar Dohányújságban több cikke is megjelent.
Szilárd Jánosnak tulajdonítják azt a kéziratot, melyet az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában őriznek, Katonai éltem naplója címmel. A szöveget a Hadtörténelmi Közlemények, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum negyedévente megjelenő tudományos folyóirata jelentette meg 2017-ben (1. szám).
1897. december 2-án hunyt el.
Az Esztergom című politikai és társadalmi hetilap 1897 december 5-én megjelent számának “Halálozás” rovatában olvashatjuk az alábbi sorokat:
“Részvéttel vettük a következő gyászjelentést: Alulírottak ugy a saját, mint az összes rokonság nevében, mély fájdalommal jelentik a szeretett férj, atya és nagyatya Szilárd János nyug. prim. urad. felügyelőnek folyó évi december hó 2-án reggel 4 órakor, életének 67-ik, boldog házasságának 42-ik évében, a halotti szentségek ájtatos felvétele után történt gyászos elhunytát. A boldogult földi maradványai f. hó 4-én délelőtt 9 órakor lesznek a halottas házban beszentelve és onnan a nagy-ölvedi sírkertben örök nyugalomra téve. Az engesztelő szent mise-áldozat ugyanaz nap d. e. 10. órakor lesz a nagy-ölvedi templomban a Mindenhatónak bemutatva.
Szölgyén-Hidegvölgy, 1897. évi december 2-án.
Áldás és béke poraira!
Özv. Szilárd Jánosné szül. Vimmer Antónia neje.
Holényiné Szilárd Mária, Vantsóné Szilárd Anna, Szilárd Iván, Szilárd Imre, Szilárd Ferenc, Szilárd Gyula gyermekei.
Holényi Ferenc, Vantsó Gyula vejei.
Zacsovics Amália férj. Szilárd Ivánné, Lévai Ditta férj. Szilárd Imréné, Rédly Berta férj. Szilárd Ferencné, Bokross Margit férj. Szilárd Gyuláné menyei.
Holényi János, Holényi Erzsébet férj. Csernyánszky Aladárné, Holényi László, Holényi Jolán, Vantsó Gyula, Vantsó Imre, Vantsó Anna, Szilárd Mariska, Szilárd Rózsika, Szilárd Imre, Szilárd Sárika, Szilárd Józsika, Szilárd Annika, Szilárd Janika unokái.”

TelepülésNagyölved, Ölved [Veľké Ludince]
Pontos helyszín, címkatolikus temető
Készíttető neveSzilárd család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás, emlékezetmegőrzés
FeliratItt nyugszik / Istenben boldogult / Szilárd János / volt 48-as honvéd, / nyug. primás - uradalmi / jószág - felügyelő. / született 1832 május 24. / meghalt 1897 deczember 2. / Az örök világosság / fényeskedjék neki. / Szilárd Jánosné / szül. / Vimmer Antónia / 1827 - 1906
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttps://mail.centrum.sk/download.php?msg_id=0000000051e00004d210049c6b7f&idx=1.2&filename=Katonai_eltem_naploja_Szilard_Janos_visszaemlekezese-Pityunak.pdf&r=41.647165765431396 *** https://library.hungaricana.hu/en/view/Esztergom_1897/?query=l%C3%A1szl%C3%B3%20j%C3%A1nos&pg=388&layout=s *** Németh Emese - Pozsony, Neszméry Előd - Réte
nagyolved-szilard-janos-sirja (2)
nagyolved-szilard-janos-sirja (3)