Szent Őrangyalok római katolikus templom, Nagyölved

A rekatolizáció idejéről ismert első plébános, Rudnay György “1701-ben a templomot elhanyagolva találja, tető nélkül egy dombon, ahol azelőtt a falu is volt.” (Zalka 1954), ezt Jezerniczky Ferenc János főesperes tudatja. Bár a Mindenszentek tiszteletére volt szentelve, mégis Szent László napját ünneplik. A plébániát 1715-ben állítják vissza Ivanics János plébános itt-tartózkodása idején. Az ellenreformáció nagyarányú hatására a térítések fokozódtak Szalay György plébános fellépésével. Az ő idején építteti gróf Esterházy Imre hercegprímás 1735-ben az új templomot a régitől kb. 50 méterre. A templom az 1763-ban történt földrengéskor veszélyesen megrepedt, ezt vaskötéssel javították ki 11 évvel később. A harangokat 1770-ben áldották meg. 1798-ban már négy oltára van:
1. a főoltár a mai képpel, felette Szent Mihály angyal szobra
2. a Nepomuki Szent János oltár
3. a Szent József oltár
4. a Fájdalmas Szűzanya oltára
A falu felőli toronyhomlokzaton toronyóra volt. 1838-ban leégett a templom, s a különböző években beszerzett harangok lezuhantak és megégtek. Elpusztult a toronyóra is. A károkat helyreállították, majd 1899-ben Dr. Koperniczky Ferenc plébános kibővíttette az oldalhajókkal. Ekkor épült meg a sekrestye is. 1891-ben a jobboldali mellékhajó teteje beszakadt. Ennek javításakor felújították az egész zsindelytetőt. 1896 és 1899 között a Szent József és a Nepomuki Szent János oltárokat kicserélték újakra. Feltehetőleg a tűzvész idején helyrehozhatatlan károkat szenvedtek. Az utóbbi helyett készíttették a Jézus Szíve oltárt. 1903-ban ismét óriási tűzvész pusztította a falut, mely a templomot sem kímélte. Főleg a tetőszerkezetben okozott nagy kárt. Az 1840-ben készített harangokból hármat 1917-ben elvittek beolvasztatni, a negyedik pedig berepedt. A toronyban jelenleg szintén négy harang található. Egy-egy 1920-ból és 1921-ből, kettő 1938-ból. Az utóbbi kettőt a hívek közadakozásból Dr. Pécsi Gusztáv plébánossága alatt öntették. 1951-ben renoválták a templomot Zalka János plébános irányításával. A ma látható freskók 2003-ban , Nemcsok István plébános irányítása alatt dr. Csambal Peter nagyszombati templomfestő munkássága során kerültek a falakra. A nagyölvedi templom az Őrangyalok tiszteletére van felszentelve. Barokk stílusban épült. A torony magassága 25 m. A templomban található szószék és keresztút keletkezését a források a XVIII. század második felére helyezik.

TelepülésNagyölved, Ölved [Veľké Ludince]
Pontos helyszín, cím-
Készíttető nevegróf Esterházy Imre hercegprímás
Létrehozódr. Csambal Peter, templomfestő
Gondozását felügyelikatolikus egyház
ForrásinformációkFejezetek Nagyölved község zivataros történelméből, Szerzők: Androvics Anita, Androvics Piroska, Urbán György, Výbošťokné Reménység Bernadett, Cseri Kinga (http://www.velkeludince.sk/e_download.phpfile=data/editor/39hu_1.pdf&original=tortenelem.pdf) *** Németh Emese és Neszméry Előd
nagyolved-katolikus-templom (1)
nagyolved-katolikus-templom (3)