Az első világháborúban elesett nagyölvedi római katolikus vallású hősök emléktáblája

1914. augusztus 1-jén kihirdetett általános mozgósításra a katonaköteles férfiak 32 éves korig bevonultak (Nagyölvedről 68 katona). A háború első nagyölvedi halottja Mácsady Ferenc volt. Az itthon maradt nők és gyermekek megsegítésére és a földek megművelésére a hatóságok 26-30 orosz hadifoglyot küldtek. Az első világháborúban elesett 40 római katolikus és 18 református katona, kiknek porai különböző frontokon, messze idegenben nyugszanak. Róluk a római katolikus és a református templomban elhelyezett emléktáblák adnak számot. A római katolikus templomban ez a névsor áll:
Bagala István, Balázs Pál, Berek János E., Berek János M., Berek János P., Blazsenyik István, Bublos Márton, Búri Ferencz, Búri István, Búri János, Búri József, Duhony János, Garai József, Harangozó Pál, István Ferencz, Kis István, Klacsán István, Kurali János, Kurali József, Kuttla János, Mácsady Ferencz, Mácsady István, Mácsady József, Martinkovics István, Melisek Tamás, Mészáros János, Lebocz Ferencz, Récsei Albert, Récsey János, Szalma József, Szalonnás István, Spanyó János, Turán Ferencz, Turán István, Turán Mihály, Vaclav Sándo,r Varga Ferencz, Urbán Ferencz, Urbán József.

TelepülésNagyölved, Ölved [Veľké Ludince]
Pontos helyszín, címkatolikus templom
Készítés időpontjaa 20. század első fele
Készítés céljának ismert okakegyeletadás, emlékezetmegőrzés
FeliratA világháborúban 1914 - 1918 elesett hőseink: / Bagala István / Balázs Pál / Berek János E. / Berek János M. / Berek János P. / Blazsenyik István / Bublos Márton / Búri Ferencz / Búri István / Búri János / Búri József / Duhony János / Garai József / Harangozó Pál / István Ferencz / Kis István / Klacsán István / Kurali János / Kurali József / Kuttla János / Mácsady Ferencz / Mácsady István / Mácsady József / Martinkovics István / Melisek Tamás / Mészáros János / Lebocz Ferencz / Récsei Albert / Récsey János / Szalma József / Szalonnás István / Spanyó János / Turán Ferencz / Turán István / Turán Mihály / Vaclav Sándor / Varga Ferencz / Urbán Ferencz / Urbán József / Reményük telve halhatatlansággal / (Bölcs. K. III. 4.)
Gondozását felügyelikatolikus egyház
ForrásinformációkFejezetek Nagyölved község zivataros történelméből, Szerzők: Androvics Anita, Androvics Piroska, Urbán György, Výbošťokné Reménység Bernadett, Cseri Kinga (http://www.velkeludince.sk/e_download.php?file=data/editor/39hu_1.pdf&original=tortenelem.pdf) *** Németh Emese - Pozsony, Neszméry Előd - Réte
nagyolved-1-vilaghaborus-emlektabla (2)
nagyolved-1-vilaghaborus-emlektabla (3)