Szepesszombati Immaculata-oszlop

A gazdag szepességi szász (cipszer) városban a reformáció a 16. század közepére teljes sikerrel végbement, hiszen a település lakossága szinte teljes létszámban lutheránussá vált. A közösség ennek megfelelően, továbbra is sajátjaként használta a fő téri Szent György templomot. A Habsburg kézen maradt Felső-Magyarországon a 17. század közepe az erőteljes (és gyakran erőszakos) katolikus ellenreformáció időszaka, amely törekvés elérte Szepesszombatot is. 1660-ban annak ellenére kellett visszaadniuk templomukat a katolikusoknak, hogy a városi lakosság túlnyomó többsége továbbra is evangélikus-lutheránus valláson volt.
Az ellenreformáció diadalát hirdeti továbbá az 1689-ben emelt Szeplőtelen fogantatás oszlop, amely a Fő téren, a városháza, ill. a harangtorony előtt áll. A barokk stílusú alkotás kettős hasáb alakú, Immaculata feliratú talapzatán álló oszlop tetején találjuk Szűz Mária köpenyes alakját, amint a Glóbusz körül tekergő, szájában a tiltott gyümölcsöt tartó kígyón tapos. A Szűz fejét 12 csillagból álló dicsfény koronázza.
A szepesszombati immaculata oszlop e műfajban a legrégebbinek számít a Szepesség területén.
A védett műemlék oszlopot 1846-ban és 1973-ban megújították, a tér legutóbbi felújítása során, 2001-ben pedig a másolatát állították fel. Az eredeti alkotás a harangtoronyban berendezett kis múzeumban látható.

TelepülésSzepesszombat [Spišská Sobota]
Pontos helyszín, címFő tér (ma Szombati tér) - Sobotské námestie
Készítés céljának ismert okaaz ellenreformáció diadalának hirdetése
Felirat... QVIIN TE SPERANT / -SINE LABE SINE / CULPA - SINE / PECCATO ORIGINALI / CONCEPTA . - VIRGO / SANCTISSIMA - ORA / PRO NOBIS / - PECCATORIBUS." (... eredendő bűn nélkül fogantatott Szűz , imádkozzál érettünk, bűnösökért.)
szepesszombat-immaculata-oszlo (3)
szepesszombat-immaculata-oszlo (4)