Szepesszombati Harangtorony

A gazdag szepességi szász (cipszer) város leggazdagabb polgárainak házai ill. legfontosabb középületei az egységes középkori-koraújkori képét máig megőrző fő téren emelkednek. Ezek egyike a 13. századi eredetű Szent György plébániatemplomhoz tartozó, annak cinteremfalával egybeépült, mégis különálló harangtorony.
A torony Matern Ulrich késmárki kőműves mester irányításával épült, 1588-89-ben, reneszánsz stílusban. E korszakban a Szepességben számos, ehhez hasonló, különálló harangtorony épült, melyek közül többet szintén Ulrich mester alkotott. Ezek sorában a szepesszombati számít az egyik legnagyobb toronynak. 1668-1697. között a tornyot átépítették, majd az 1775-ös tűzvészt követően újból erre volt szükség. Utoljára 2001-ben esett át gondos műemléki felújításon.
A négyzet alapú, zárt, zömök, magas torony harangszintjének falait mind a négy irányban 3-3 ablak töri át. A toronyban négy értékes harang lakik. A legöregebbet Iglón öntötték a 14. század közepén, a többi 1511-ből, 1564-ből, ill. 1719-ből származik.

TelepülésSzepesszombat [Spišská Sobota]
Pontos helyszín, címSzombati tér - Sobotské námestie
Készítés időpontja1588-89
LétrehozóMatern Ulrich, kőműves mester
Készítés céljának ismert okajeladás, híradás - (templomi szertartásokra hívás, figyelmeztetés egyéni ájtatosságra és az ima elvégzésére, jelezte a veszélyt, hírt adott az élet nagy fordulóiról, elsősorban a halálesetekről)
FeliratANNA / 1625 / 1668 // IN VORSEHEN / DEn RICHTERAMPt / DEs HERn ANDREA / WINCKLEr H.PAVLl / BOXER ISt DIE ser Tevr / .. VEL Bt WORDEn NE .. / ... / ... / ....
szepesszombat-harangtorony (2)
szepesszombat-harangtorony (3)