Szepesszombati 1848-as emlékmű

A nagy múltú, Árpád-kori eredetű, szepesi szász város, Szepesszombat műemlékekben gazdag, középkori hangulatú, reprezentatív fő terén, a városházától keletre eső, parkosított részen szerényen megbújik egy kis emlékmű. Olyannyira nem kelt itt feltűnést, hogy rendszerint még a magyar nyelvű útikönyvek, internetes oldalak is megfeledkeznek róla. Pedig egykor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére állították, annak ötvenedik évfordulóján. Bár a Szepesség nem tartozott a fő hadszínterek közé, a terület magyar, német és szlovák lakossága mégis részt vett az eseményekben. Az 1867-es kiegyezést követően immár lehetőség volt nyíltan emléket állítani a kiemelkedő jelentőségű esemény hőseinek. A kerek évforduló pedig – ahogy másutt is, sokfelé az országban – remek apropót is szolgáltatott hozzá. Annál is inkább, mert az egykori események sok résztvevője még életben volt.
A szepesszombati, romantikus stílusú, fehér színű, kemény mészkőből faragott obeliszk talapzata egyszerű hasáb. Ennek felső síkjából emelkedik ki a nyúlánk, csonkagúla alakú oszlop. A plasztikus díszű, felső párkányán stilizált attikákkal díszített talapzat négy síkján az alábbi szöveg olvasható: Az előlapon a babérkoszorúba írt évszám: 1848, a többi három oldalon elosztva az alábbi szöveg: “Magyar szabadságharcz emlékére emelte Szepes-szombat XVI Szep[esi]. város közadakozásból 1899-ben Édes magyar hazánk iránti szeretetből”.
Az emlékmű már csak azért is érdekes, mert a magyar vonatkozású, pláne a magyar történelmi eseményeknek emléket állító köztéri alkotások 1918., ill. 1945. után szinte kivétel nélkül áldozatul estek a csehszlovák nacionalisták vandál támadásainak. Különösen igaz ez azon területekre, ahol ekkor már nem élt nagyobb számú magyar lakosság, akik esetleg megmenthették volna az alkotásokat. A szepesszombati emlékmű hiteles történetét nem ismerjük, de nem tévedünk sokat, ha azt feltételezzük, hogy megmenekülését az obeliszk nyugati oldalára utólag – 1918-at követően – bevésett, az elesett hősöket említő, szlovák nyelvű feliratnak (Na pamäť vo svetovej válke padlých – a világháborúban elesettek emlékére) köszönheti, mely által “átlényegült” és megmenekülhetett az egész alkotás. “Biztos ami biztos”, az obeliszk csúcsán eredetileg szereplő, fémből öntött, kitárt szárnyú, magyar turulmadarat is leszerelték az emlékműről.

TelepülésSzepesszombat [Spišská Sobota]
GPS49.065981, 20.316018
Pontos helyszín, cím Szombati tér - Sobotské námestie. A fő tér keleti részén, a városháza keleti homlokzata előtt, a park tengelyében.
Készíttető neveSzepesszombat városa
Készítés céljának ismert oka1848-49-es szabadságharc emlékére
Felirat1848 / Magyar szabadságharc emlékére / Édes magyar hazánk iránti szeretetből / Emelte Szepesszombat XVI Szep. város közadakozásból 1899-ben / Na pamäť vo / svetovej válke padlých. (A világháborúban elesettek emlékére)
Szepesszombat-1848-49-emlekmu-a (1)
Szepesszombat-1848-49-emlekmu-a (3)