Pázmány család sírkertje

A családi sírkertben
– Ns. Pázmány Josef (1797-1886) és párja Ns. Csepy Krisztina (1832)
– Ns Pázmány Josef úr neje Ns. Sándor Lidia (élt 46 évet † 1849), papnövendék fia Ns. Pázmány Rudolf (élt 20 évet † 1858)
– Nemes Pázmány József († 1886) neje Nagy Eszter (1826–1917) és unokája Gizella (1883–1885)

– Pázmány Péter agrármérnök (1919–1997), és neje Pázmány Péterné sz. Hidasy Margit (1921–2003)

– Nemes Fehér Péter (élt 94 évet † 1882) és neje Csóka Zsuzsanna (élt 80 évet † 1869)
– Nemes id. Fehér Péter (1837–1914),
– Fehér Péterné sz. Nagy Mária (élt 68 évet † 1904)
– Fehér Péter (1867–1945) és neje Pázmány Katalin (1886–1972)
nyugszanak.

Igaz részvéttel vettük a következő gyászjelentést, mely vármegyénk egyik legidősb matrónájának csendes elhunytát adja hírül (Komáromi Ujság 1916 július 13-i száma): Alólirottak ugy maguk, valamint az összes rokonság nevében is fájdalmas szívvel tudatják, a felejthetetlen édesanya, illetve anyós és nagyanya özv. szilasi és laki Pázmány Józsefné, szül. Nagy Eszter életének 92-ik évében végelgyengülésben, hosszas szenvedés után folyó évi július 7-én, délután történt gyászos elhunytát. Megboldogultnak földi maradványa folyó évi július 9-én délután 4 órakor fog az aranyosi ref. temetőben, a ref. egyház szertartása szerint örök nyugalomra helyeztetni. Csallóközaranyos, 1916. év július 7-én.
Pázmány Adolf – gyermeke; Pázmány Adolfné szül. Fehér Mária – menye; Pázmány Dezső, Fehér Péterné, Pázmány Katinka, Pázmány Amálka – unokái.

Fehér Péter malomtulajdonos  1867-ben Csallóközaranyoson született. Iskoláit ugyanott és Pozsonyban végezte. 1922-ben malomtulajdonos lett, emellett 160 hold földön gazdálkodott. A malmot 1922-ben építtette, mely a legmodernebb gépekkel volt felszerelve, állandó munkásainak száma 31.

TelepülésCsallóközaranyos, Aranyos [Zlatná na Ostrove]
Pontos helyszín, címKözségi temető, a halottasházzal szemben.
Készíttető nevea Pázmány család
Készítés céljának ismert okakegyeleti
FeliratItt nyugossza csendes álmát / egy felejthetetlen jó apa / Nemes / id. Fehér Péter / született 1837 február 28 / meghalt 1914 november 22 / Áldás és béke legyen / porai felett. / Pázmány Péter / született 1919 február 23. / meghalt 1997 július 5. / Legyen hült porának itt lent béke, / Lelkének üdv a dicsőséges égbe / Emléke szivünkben legyen áldva örökre. *** Ns. Pázmány Josef / és párja / Ns. Csepy Krisztina / emlékee. / 1832 *** E sirhalom alatt / nyugszik az úrban / boldogult / Nemes Pázmány / József / Élt 89 évet / † 1886. Okt 9.n / unokája Gizella / Sz. 1883. Máj. 25én / † 1885. Okt. 13án / és neje / Nagy Eszter / 1826 – 1917 / Fehér Péter / 1867 – 1945 / és neje sz. / Pázmány Katalin / 1886 – 1972 / Béke hamvaikra!! *** Pázmány Péterné / született / Hidasy Margit / 1921 2. 27 – 2003 5. 10 *** Ns Pázmány Josef úr neje / Ns. Sándor Lidia / asszony / elt 46 évet † 1849 évben / fia / Ns. Pázmány Rudolf / élt 20 évet † 1858 évben *** Itt alussza örök álmát / Nemes / Fehér Péterné / szül. / Nagy Mária / élt 68 évet / meghalt 1904. Május 11-én. / Béke poraira! *** Itt nyugszik / Nemes / Fehér Péter / élt 94 évet / meghalt 1882. / Béke hamvaira! / és neje / Csóka Zsuzsanna / élt 80 évet / meghalt 1869
Gondozását felügyeliPázmány család
Forrásinformációkhttp://jmvk.hu/sites/default/files/e-konyvtar/komaromiujsag/1916/ku1916_28.pdf 4. oldal, Komáromi Ujság, 1916. július 13. *** A visszatért Felvidék adattára (Budapest, Rákóczi, 1939) Ölvedi János: Üzenet a csonkaországi magyaroknak https://library.hungaricana.hu/hu/view/SOMORJA_A_Visszatert_Felvidek/?pg=583&layout=s&query=feh%C3%A9r%20p%C3%A9ter
csallokozaranyos-pazmany-csalad-3-sirkertje (2)
csallokozaranyos-pazmany-csalad-3-sirkertje (3)