Hollósy és Magyary-Kossa családok sírkertje

Bese Gabriella elmondása szerint a főút építése – bővítése – során több sírhelyet beljebb helyeztek át, így a Hollósy és Magyary-Kossa családok sírjait is.

A sírkertben négy sír található:
1. RUTTKAY MÁRTONNÉ született HOLLÓSY AMÁLIA (1826-1862) és férje RUTTKAY MÁRTON (1826-1873) sírja. Hollósy Amália 1857-ben kötött házasságot Ruttkay Mártonnal, utána Nagylélpusztán éltek.
2. HOLLÓSY FILEP JÁNOS (1828-1869) ügyvéd, a Somogyi református egyház volt tanácsbírájának sírja.
3. Nagysarlói MAGYARY-KOSSA ISTVÁN úr (1751-1797) és és özvegye PATONAY KATALIN (1763-1833). Szeretett jó szüleiknek háládatosságuk és tiszteletük jeléül emelték gyermekei és unokái. 1769-ben Magyary-Kossa Mihály és István testvére építtették fel régebbi alapokra, klasszicista stílusban a jelenlegi református templom közelében álló kúriát.
4. KÓSA MAGYARI ANTAL fiatalon elhunyt úrfi (1789-1793) sírja

Születési, elhalálozási adatok:
– Ruttkay Márton (* 1826 nov 12 † 1873 ápr. 6) és Hollósy Amália sírja. (* 1826 † 1862. ok. 9)
– Hollósy Filep János ügyvéd (* 1828. nov. 6. † 1869. okt. 12)
– Nagysarlói Magyary-Kossa István (* 1751. V. 7., Aranyos † 1797. XI. 7., Aranyos) / Patonay Katalin (* 1763. XI. 10., Bőny, Győr vm. † 1833. V. 12., Aranyos)
– Kósa Magyari Antal úrfi sírja (* 1789. XII. 14., Aranyos – † 1793. III. 10., Aranyos)

TelepülésCsallóközaranyos, Aranyos [Zlatná na Ostrove]
Pontos helyszín, címközségi temető hátsó része
Készítés céljának ismert okakegyeleti
FeliratITT NYUGOSZNAK / RUTTKAY MÁRTONNÉ / SZÜLETETT / HOLLÓSY AMÁLIA / Hamvai / élt 36 évet megh. 1862. Oct 9 / RUTTKAY MÁRTON / 1826 nov 12 – 1873 ápr. 6 *** HOLLOSY FILEP / JÁNOS / ÜGYVÉD / N K SOMOGYI REF. EGYHÁZ / VOLT TANÁCS BIRÁJA / SZÜL. 1828. NOV. 6ÁN / MEGHALT 1869. OCT. 12ÉN *** E sírban nyugosznak ... / .... / néhai .... / ... Kossa István úr / több ... / Született Május 7 1751 / Meghalt November 7 1797 / és / özvegységre maradt hitvese / Tekintetes / Patonai Katalin ... / Született November 10 1763 / Meghalt Május 12 1833 / Szeretett jó szüleiknek / háládatosság és tisztelet jeléül / emelték gyermekei és unokái *** D. O. M. S. / ITT NYUGSZIK AZ URBAN / BOLDOGUL KIMULT / TN. KOSA MAGYARI / ANTAL URFI MEG / HIDEGEDETT TESTE / ÉLT HAROM ESZTEND ÉS / KET HOLNAPOT / MEGHOLT MDCCXCIII ESZT / MARC
csallokozaranyos-ruttkay-hollosy-sirok (1)
csallokozaranyos-ruttkay-hollosy-sirok (3)