Nepomuki Szent János templomkerti szobra Nagyfödémesen

Nepomuki Szent János (csehül: Svatý Jan Nepomucký), (Nepomuk, Csehország, 1340 és 1350 között – Prága, 1393. március 20.) Csehország védőszentje. A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje. Az idők folyamán több sóbányában, illetve sóbányászattal kapcsolatos településen templomokat, kápolnákat szentelnek neki, szobrokat emelnek, sőt, Aknasugatagon még bányát is neveznek el róla.
A nagyfödémesi lakosok 1862-ben a pusztító árvíz emlékére állították fel Nepomuki Szent János egy-egy szobrát. Az egyik az ispotály-szegényház előtt áll és jelzi, hogy az említett árvíz idején odáig terjedt a víz. A másik szobor a falun keresztülfolyó Erecsen átívelő híd tövében állt egészen 1958-ig. Mivel a 2. világháborút követő években a közelben levő épületekben kapott helyet az evangélikus templom és paplak, megegyezés alapján a szobrot a római katolikus templom kertjében helyezték el.

TelepülésNagyfödémes [Veľké Úľany]
Pontos helyszín, címa katolikus templom kertje
Készíttető nevenagyfödémesi lakosok
Készítés céljának ismert okaa szent tisztelete
Gondozását felügyelikatolikus hívek
Forrásinformációkhttps://hu.wikipedia.org/wiki/Nepomuki_Szent_J%C3%A1nos *** Nagyfödémes, 2010, szerkesztette: Danter Izabella, 216. oldal
nagyfodemes-nepomuki-szent-janos-szobor (2)
nagyfodemes-nepomuki-szent-janos-szobor (3)