Borsos Mihály plébános emléktáblája

Borsos Mihály 1910. május 6-án Ipolykiskeszin született. A papi hivatásra Komáromban és Nagyszombatban készült.
Borsos Mihály plébános 1942-ben foglalta el a római katolikus papi helyét Nagyfödémesen (a helyi alapiskola az ő nevét viseli), ahol számos, a szegényeket és a magyarságot segítő akcióban vett részt, bátran kiállt az egyházüldözés idejében hitéért, nem torpant meg, s szembeszállt a kommunista rendszer egyházellenes politikájával is.
Az ateizmus hivatalos ideológiává válása után az egyház elveszítette az előző társadalmi pozícióit. Az egyházi földeken a helyi állami birtok gazdálkodott, míg a templom környéki egyházi épületek a közoktatás hatáskörébe kerültek. A falu papját az államrendőrség szemmel tartotta, mint a rendszer ellenségét. 1949. június 26-án a plébános elleni rendőrségi atrocitás megakadályozására a vallásos hívők megtámadták a polgári ruhás rendőröket. Megtorlásként a kiküldött csendőrök és milicisták mintegy 200 személyt Galántára szállítottak, majd többüket a plébánossal együtt letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Lipótváron és Valdicén raboskodott. Borsos Mihály 1950-ben tért vissza a faluba.
1974. augusztus 17-én halt meg, sírja Kisgyarmaton található.
Emlékére 1993-ban a Szlovákiai Politikai Foglyok Konföderációja a nagyfödémesi templom külső falára emléktáblát helyezett el magyar és szlovák nyelven Múcska Endre, helyi lakos.

TelepülésNagyfödémes [Veľké Úľany]
Pontos helyszín, címa katolikus templom falán
Készíttető neveMúcska Endre
FeliratKöszönet és tisztelet / Nagyfödémes / azon polgárainak, / akik 1949-ben hitük / és lelkipásztoruk / Borsos Mihály / védelméért szenvedtek / Múcska E.
Gondozását felügyelikatolikus egyház
ForrásinformációkNagyfödémes, 2010, Szerkesztette: Danter Izabella, 280. oldal *** https://felvidek.ma/2017/01/a-kisgyarmati-temetok-borsos-mihaly-sirhelye/
nagyfodemes-borsos-mihaly-emlektabla (1)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA