Méhes Károly plébános, 48-as nemzetőri kapitány sírja

1858-ban az elhunyt Tóth Pál plébános helyére Méhes Károly lépett, aki Pesten végezte el teológiai tanulmányait és 1852-től Diószegen, majd 1855-től Boldogfán káplánként működött. Nagyfödémesen egészen haláláig, 1902-ig látta el a plébánosi teendőket. A födémesi temetőre a település főutcájában, a művelődési ház közelében találunk rá. A főbejáraton belépve, jobbra, a temető végébe haladva lelhetünk rá a fekete márványból készült sírra.

Kapcsolódó ünnepségek: megemlékezés és koszorúzás március 15-én.

TelepülésNagyfödémes [Veľké Úľany]
GPS48.164725, 17.574040
Pontos helyszín, címTemető, A főbejáraton belépve, jobbra, a temető végébe haladva lelhetünk rá a fekete márványból készült sírra.
Készíttető neveismeretlen
LétrehozóEntreprise ó. p. f. / Budapest. // Weisz Gusztáv, műlakatos / Budapest, Kemény Zsigmond-u. 6. fő
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszik / Istenben boldogult / főtisztelendő / nyéki / Méhes Károly / ker. esperes, nagyfödémesi plébános, 48-as nemzetőri kapitány. / meghalt 1902 január hó 21-én, / életének 74-ik, áldozó papságának / 50-ik évében. / Áldás és béke lebegjen drága porai felett! Amen.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkNagyfödémes, 2010, Szerkesztette: Danter Izabella, 68. oldal *** Hol sírjaik domborulnak, Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a mai Szlovákia területén, Összeállította: Görföl Jenő és Kovács László, NAP Kiadó Dunaszerdahely 2003, 63. oldal
nagyfodemes-mehes-karoly-sirja (3)
nagyfodemes-mehes-karoly-sirja (4)