Nepomuki Szent János kápolna Kismácsédon

A kismácsédi Nepomuki Szent János ábrázolás négyzet alakú, falazott kis kápolnácskában található a falu közepén, a Községi Hivatal épülete mellett. A kis épületet nyerges tető fedi, homlokzatán a kettőskereszt látható. A szobrot vasrácsos ajtó védi. A belső térben Nepomuki Szent János szobra látható. Az oldalsó falakon a szent mellett két oldalról képek vannak elhelyezve. A szent jobb oldalán Szűz Mária, bal oldalról a töviskoronás Krisztus képe van. A falu történetéből ismert, hogy a mai szent Margit-tér területén egykor a régi Dudvág folyó folyt végig, tehát elhelyezésének pozíciója sem lehet véletlen. A Dudvág folyó új, mostani medre az 1905-ös évben készült. Figyelembe véve Nepomuki Szent János területi elhelyezését, arra a megállapításra jutottam, hogy a szobor falazott épületbe való helyezése lehet a későbbi, a 19. századvégi, 20. század elejei korból, míg a szent szobor jelenlétét az 1750-70-es évekre lehet visszavezetni. A szobor jelenlétét az akkori Dudvág folyó bal parti jelenléténél, arra lehet következtetni, hogy a szent az akkori szolganép és zsellérség részére szolgált védőszentként. A Dudvág folyó jobb partját a földművelő, paraszt-gazdálkodó nép lakta. Nepomuki Szent János ábrázolása különösen a néhány évvel korábban pusztító pestisjárványok idején nyert aktualitást, tudniillik a prágai vértanú ravatalánál számos súlyos beteg nyert gyógyulást.

TelepülésKismácséd [Malá Mača]
Pontos helyszín, címSzent Margit tér - Námestie svätej Margity, a Községi Hivatal épülete mellett