Szentháromság-szobor, Kismácséd

Szentháromság-oszlop. A Szentháromság-oszlop 1832-ből való, 1898-ban és 1921-ben újították fel. A szoborcsoport láb, törzs és fej osztatú, kocka talapzatra emelt kőoszlopon áll, ez utóbbit elölről fodor minta díszíti. A Szentlélek galamb formájában jelenik meg. A talapzat elülső részén márványtábla jelzi a szoborállítás, a hátoldalon lévő szöveg pedig a felújítás időpontját. A talapzaton az oszlop előtt szárnynélküli angyal áll.

TelepülésKismácséd [Malá Mača]
Pontos helyszín, címaz óvoda melletti közterületen, a harangláb előtt
Készíttető neveBiliczky József és István
LétrehozóStefanek József, kovácsmester
Készítés céljának ismert okaa Szentháromság dicsőségére
FeliratDicsőség szent / Háromságnak / Állitották Biliczky / József és István / 1832. / Megujítatott 1895. // Újra felállítatott 1921 // Stefanek József / Nagyszombat - Tyrnau
kismacsed-szentharomsag-szobor (3)
kismacsed-szentharomsag-szobor (4)